依莉詩:「影得樣靚就得,油畫唔理」— 美圖秀秀出「美圖手機」 V4s / M6 開箱評測

讚好此文:

七月 7, 2016 •手提電話, 手機測試, 扮靚科技, 評測

主打女性市場的自拍手機愈來愈多,Sugar、ZenFone 等都講求華麗的外表同誇張中追求自然的美肌效果,而最近新出的美圖手機 V4s 都唔例外,出盡法寶討女士們歡心。就等我依莉詩同大家介紹下啦!

DSC07872

 

皮背設計簡約優雅

今次的 V4s 其實是美圖手機 V4 的升級版,擁有 3GB RAM 同 128GB ROM容量,而外觀設計方面基本同 V4 沒有太大的差別,都係六個角設計。而皮革後蓋以小牛皮作為材料,簡約優雅。雖然唔冼手,不過 5吋 mon 加上底部尖角要單手揸的話,手指尾好難承托,不太好揸手。

DSC07880

▲ 只睇背部的小牛皮設計都幾有氣質,不過側邊的粉紅色邊就就唔多襯。

DSC07891

▲ 雖然係 5吋 mon ,不過上下都幾闊,尖底令手指尾好難承托,唔多好揸。

DSC07884

DSC07887-2

▲ 側邊的粉紅色邊好有違和感。

DSC07941

 

2100萬前後置鏡頭

作為自拍神器,鏡頭要有番咁上下,V4s 配合 2100萬像素的 Sony 前後置鏡頭,而且配合後置雙色溫LED 閃光燈或前置補光燈,昏暗環境影相就唔怕太多雜訊。不過可能因為美肌的關係,大部份拍出嚟的相都有唔多唔少的油畫 feel 唔夠銳利,不過作為「美肌」之用的話,其實影得各位女士皮膚美美就是了。

DSC07878

 

▲ 2100萬像素的 Sony 後置鏡頭,配合後置雙色溫LED 閃光燈,昏暗環境影相就唔怕太多雜訊。

test2

 

▲ 內置的智慧降噪技術雖然有效降低雜訊,不過白平衡需要校一校。

DSC07920

 

▲ 手機附送藍芽遙控,珍珠白色、細細笠幾得意。

DSC07888

 

美顏模式一級都「好重手」

談到最重要的美顏模式,V4s 將美顏效果分為 1 至 7 級,當中包括智能美型、五官立體、膚質優化等模式,可以根據被攝者的年齡、性別、膚質進行自然的自動美顏。不過就無得揀膚色,而且 1 至 7 級的效果都差唔多,即係只有有美肌同無美肌。另外,它內建「美圖秀秀」系統的 Apps,用開的姊妹們就唔駛煩下載了。

DSC07893

▲ 側邊有自拍鍵方便自拍。

test

▲  1 至 7 級的效果都差唔多,即係只有有美肌同無美肌。

DSC07931

▲ 如果嫌美肌唔夠,可以後製袪豆、瘦面等。

Screenshot_2015-08-28-23-48-50

▲ 另外,它內建「美圖秀秀」系統的 Apps,用開的姊妹們就唔駛煩下載了。

DSC07914

 

同步推出 M6 手機

除咗 V4s 的旗艦機,同時美圖亦推出了比較平價的 M6 手機。外型同 V4s 差唔多都係 5吋 mon 、六角形設計,不過機背就唔係小牛皮,轉成滑身機背,所以都幾冼手。M6 除了容量減至 64GB外,前後置鏡頭同樣是 1200萬像素,更特別的是下方搭載指紋辨識功能的圓形 Home 鍵設計,十足 iPhone。

DSC07895

 

▲ M6 分別提供白色、粉色兩款配色,機背滑嘟嘟不易留指模,不過好冼手。

DSC07900-2

 

▲ 充電用 USB Type-C ,行行下街無想借人尿袋用都幾難。

DSC07907

 

▲ M6 螢幕下方多了一塊 Touch ID 可以用作指紋解鎖。

IMG_20160704_184242

▲ 美肌功能比 V4s 誇張,水哥都即刻變韓仔!

DSC07945

依莉詩:小牛皮機背靚,但美肌比較油畫

對於自拍手機,我的要求都幾高,除了樣外型要靚,前置鏡頭像素要高,美肌功能都要自然。至於呢部 V4s 我都幾鍾意係個小牛皮機背,可惜側邊的粉色邊好有違和感。另外,雖然佢有自拍鍵,不過手機上下都幾闊,要單手自拍有 D 難度。至於美肌模式好重手,不過 1至 7級唔多有分別,變相有得揀等於無得揀,而且前後置影相都有油畫,我覺得有此結果應該美圖秀秀「大數據」統計得來的,很多女用家都喜歡「重手」美肌,所以才這樣去設定。

 

售價:

V4s -RMD 3499

M6 - RMD 2399

香港定價及售價查詢 : 3705 2286

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV

/%2F&show_text=1&width=694" width="694" height="547" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true">


更多同類文章:

最新文章