解開香港 LEGO 朗豪坊官方旗艦店傳聞.. 依莉詩:「比想像中細」 

讚好此文:

八月 17, 2016 •城中熱話, 玩樂好去處, 生活評測

LEGO 迷等了又等,香港第一間官方旗艦店終於係朗豪坊開幕。事前大家所講的「LEGO 放題」、「炒家末日」又係咪就係會出現呢?我依莉詩今日就潛入店內將謎團一一解開啦!

lego

1) 七千呎變四千呎一眼睇晒

相信唔少 LEGO迷一早都知道香港呢間 LEGO 官方旗艦店會開係朗豪坊 12樓原來一間舊唱片鋪的位置,亦一直都傳店內面積會有 7,000呎。雖然要同外國的旗艦店比都預咗係細,不過估唔到最後,店內面積只有差不多 4,000呎,幾乎一眼睇晒,有點失望。

9V3A8758

▲ 店內以黃色及白色作主調,入面放有多件裝飾,例如正門的 1米高經典 2×4 紅色巨型積木。

DSC09714

2) 旺角篤魚蛋充滿香港特色

全球每一間 LEGO Store 都會加入本土特色的展品,就好似紐約旗艦店就展出了由 LEGO 砌成的 50 個街景充滿特色,唔少人都估香港的特色會係中環、尖沙咀等。雖然門外都有一幅 9.9呎 x 11.2 呎 ,合共用了超過 10萬粒 LEGO 砌成的維港馬賽克畫,不過最矚目的都是店內的大型旺角街景模型。由亞皆老街至山東街一段的彌敦道、一直砌到西洋菜街及砵蘭街。當中每一座建築物都為人熟悉,入面的人仔更說著不同的故事。就好似去街邊篤魚蛋、天台 BBQ 都一一呈現,仿佛自己就係當中的一員。

 

DSC_5278

▲ 帆船可以話係香港的標誌。
DSC09733

▲ 俯瞰繁忙的彌敦道真係好想唱一句「街邊太多人與車…」。

DSC09813

▲ 呢個十字路口相信無香港人未去過吧!DSC09818

▲ 雖然招牌都經過二次創作,不過又好似一睇就知呢度係某一間火鍋店。
9V3A8858

▲ 旺角街道最大特色就係招牌,資深 LEGO 達人 Alex 於是將招牌加入 LED燈,嘗試呈現五光十色的效果。9V3A8861

▲ 你又認唔認得呢間半死的加州健身呢?

DSC09837

▲ 朗豪坊假日最多係乜?當然係人龍啦,好多品牌都揀呢度派 sample,話唔定有好嘢架!DSC09841

▲ 初一未必個個都去拜年,但就一定知道篤魚蛋的味道。

DSC09720

▲ 呢個大型旺角街景模型由專業大師洪子健及另一位資深 LEGO 達人共用 70 萬粒積木,用了 8個月時間完成。遲 D 仲會係不同的節日加入不同的原素呈現唔同時期的旺角添!
9V3A8783

3) LEGO 放題一杯任裝

至於 LEGO 迷心中最期待的「LEGO 放題」香港店一樣有。店內的「Pick-A-Brick」牆有超過 100個圓形櫃桶放滿不同顏色的零件。雖然價錢比起紐約店的 8美元/ 15美元高,小杯及大杯分別售 $119 及 $199,不過大大小小不同形狀都有,以後唔駛四處「撲件」咁辛苦。反而仲要苦惱點先可以放到最多 LEGO 呢!

DSC09857

▲  100多個圓形櫃桶放滿不同顏色的零件,不過如果想攞高 D 的零件就可能要用梯了。

DSC09766

▲ 據聞一個大杯最多可以放成千件零件入去,睇嚟真係要慢慢砌先得。

 

9V3A8922

4) 人仔專區砌出心中男神

除咗「Pick-A-Brick」牆,香港店當然唔少得外國大部份 LEGO Store 都有的「Build-A-Mini」,大家可以任意組裝不同的臉、衣服以及髮型等等,砌出屬於自己的 Minifigure。不過人偶的配件種類並唔多,好多紐約店有的配件呢度都無,想要搵啱自己的配件,或者要等佢定期換款,去多幾次,買多幾隻先得。

 

DSC09760

▲ $99 就可以買到 3隻屬於自己的 Minifigure,將一家大細帶返屋企。

9V3A8896

5) 互動專區發揮小創意

雖然話依家大部份玩具都係俾大人玩,不過店內都有幾個細小的 Play Area 同 Play Table 俾小朋友玩,嘗試一下砌 LEGO 的樂趣。

DSC09800

▲ 小朋友可以將 LEGO 按顏色砌上牆。

DSC09757▲ 睇下小朋友玩得幾開心。

DSC09790

6) 盒裝 LEGO 全球同步發售

既然有官方店,LEGO 迷最大的喜訊梗係新產品會全球同步發售,唔駛再捱貴貨。不過除咗限量版難買 D 之外,以我觀察大部份盒裝 LEGO 都係玩具反斗城價,水貨甚至有可能更平,所以尤其說是「炒家末日」,不如話係多咗一個選擇。

DSC09753

▲ 店內展示了不少砌好的盒裝 LEGO,睇啱就買返屋企挑戰吧!

9V3A8915

▲ 雖然話係玩具反斗城價,不過如果依家唔買呢架橙色波子,出到去就未必係呢個價啦!

9V3A8790

▲ 建築物的系列都幾齊,唔駛四圍搵。
DSC09770

▲ 就算今次並無出香港限量版的 LEGO 都唔駛失望,由 8月18日至 22日係店內買滿 $1888 都可以換一盒限量版 Box set。DSC09773

▲ 由 8月 22日至 9月 30日係店內買滿 $818 都可以抽獎一次,得到神秘禮物。
9V3A8815

▲ 如果係 8月 18日至 31日期間,買滿 $500,而包括一個匙扣仲可以免費係匙扣上面刻名添!9V3A8900

依莉詩:「驚喜不大,比想像中細」

今次 LEGO 官方旗艦店大部份的設置都符合預期,最起碼大部份外國店有的,香港都有,只是店內面積只有差不多 4000呎,幾乎一眼睇晒,有點失望。不過對 LEGO迷來說最大的喜訊梗係新產品會全球同步發售。雖然大部份都係玩具反斗城價,水貨甚至有可能更平,不過總算多咗一個選擇。

DSC09745

LEGO 認證專門店

地址:九龍旺角亞皆老街 8號朗豪坊商場 12樓 1B鋪

電話:26132888

營業時間:早上 11時至 晚上 11時

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV

/%2F&show_text=1&width=694" width="694" height="547" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true">


更多同類文章:

最新文章