台北 Computex 直擊:台灣超薄電池唔怕爆炸

讚好此文:

六月 3, 2016 •手機配件

相信好多 wire 民萬一隨身嘅電話或者平板萬一壞咗或唔記得帶出門,整天都可能會坐立不安,可見流動裝置都已經在各位生活中佔據咗一個好重要嘅位置,唔少傳統廠商現時都轉型,推出針對流動裝置的周邊產品,未來大家或者可以將流動裝置玩得更盡。

image004

 

台灣製造 唔怕爆炸

無論喺電話、智能手錶手帶以至其他各種智能設備,最重要是要有電才能運作,但一直以來電池的大小、容量及安全性都直接影響到產品的設計。今年場內就看到一間台灣廠商展示了超薄電池 FLBC,厚度比八達通仲薄,現場所見,就算被刺穿、浸水、屈曲甚至剪去其中一部份,電池仍然可以正常運作,呢款咁薄嘅電池十分適合未來嘅流動產品好似穿戴裝置呢類產品用,而且安全性更大大提升,起碼唔驚會爆炸先。

image002

image003

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章