數碼港女週記:邊度有得試用室內外定位?

讚好此文:

一月 15, 2015 •數碼港女週記, 獨立評論

係一間同科技息息相關的公司做野,少不免要學返啲科技知識,除左上次講過的串流之外,今次想同大家講下「定位」。

「車~定位之嘛,咪 GPS 囉,唔係又講 Google Map 呀 ?!」

我未入黎做個陣都係咁諗,GPS 定位好多年啦,有咩出奇。原來 GPS 有一定限制,做導航或者於室外定位是 OK 的,十分準;如果於室內定位,就兩回事,就當係商場入面,首先 Google Map 係唔會劃分舖位,而且 GPS 入到室內誤差可能係幾個舖位的距離,唔夠準確就帶唔到你去想去的地方啦。

恕我才疏學淺,恍然大悟之後,於是就想知有咩辦法可以解決呢個問題或者彌補 GPS 的不足,問下同事同埋聽聽埋埋啲行家講,佢地話而家做室內定位主要有3個較精準的技術:1) Wi-Fi; 2) 超聲波; 3) iBeacon (即係藍牙啲Friend)。

定位的原理其實唔難 (?!),就係接收訊號再計算位置,上列 3 個技術只不過係運用唔同 signals 計算:Wi-Fi 係電波,超聲波係音頻,iBeacon 就係藍牙,點計就唔好問我啦 。(編按: 要在相應位置裝 iBeacon 收發器) Wi-Fi 就一街都係啦,平時無聊係條街度都 detect 到好多訊號,而且當你熄左 Wi-Fi 開 Google Map 或任何用到位置的 Apps,電話仲會自動 prompt 你開 Wi-Fi「以提高定位準確度」,所以基本上開 Wi-Fi 就已經夠平時搵路用。但如果係啲博物館或者商場入面,以逐件展品或逐間舖頭計的距離黎講,超聲波同 iBeacon 就做得更好嘞。

數碼港有個 Centre 都有用到超聲波室內定位技術,只要裝左隻 APP 就用到。我下載隻 App 走去試下用,其實都幾神奇,因為個 Centre 唔係好大,但佢真係行一步就會郁左,唔同區又有唔同information。其實數碼港咁大,路痴如我就好需要呢啲小工具幫我搵路,唔知佢會唔會考慮成個數碼港都裝室內定位,行到去 DBC 就話,「呢度係 DBC 數碼電台,同 D100 係唔同架,可以上網收聽…」;行到去 Starbucks 就話,「恭喜您中獎,可以有一杯免費飲品」,哈哈哈!除左數碼港個 Centre,中環大會堂隔離個有個好隱閉嘅展覽館都係用超聲波室內定位,個館好似有兩三層,有興趣可以去睇下,去之前可以下載隻 App 先。

03
^食飯時經過入去望兩眼都 OK                    ^我諗冇乜幾多人知有呢間野的存在

除左上面兩度,我發覺香港啲博物館都愈來愈先進,最近睇兩個專題展覽都有特登整隻導賞 App 俾參觀人士,仲要俾我發現係用 iBeacon(因為佢叫我開藍芽 XD)。其實真係勁好,首先唔使俾錢租導賞器,慳錢又慳左好多排隊時間;另外,一路行會自動 detect 位置同展品,唔使撳黎撳去,可以集中啲睇;最緊要係輕啲又衛生啲,唔使揹住舊野又要個個摸過,有時又要擺上隻耳仔度,污糟邋遢咁…有時未必咁好彩撞到正有真人導賞,有隻 App 就非常自助形式,鍾意聽就聽,唔鍾意就飛。唯一唔好處就係散修修,呢度一隻 App 個度一隻 App,有啲用完即棄的感覺,Down 埋 down 埋成個電話好多野好亂咁…

適逢就黎放新年假,大家可以去親身體驗下定位技術:開 Google Map 用 GPS/ Data/ Wi-Fi 扮唔識路等佢帶你去博物館,入博物館用佢隻 App 帶你參觀展覽。好似都幾好玩,哈哈!

先生小姐埋嚟介紹返:
數碼港移動體驗中心
展城館 City Gallery
香港歷史博物館:俄羅斯宮廷文物展
香港文化博物館:敦煌 ― 說不完的故事

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章