依莉詩教你 $0 自制 Hologram 3D 立體投影

讚好此文:

二月 17, 2016 •實用技巧, 生活科技

最近 Kit Kat 特別為日本高中生打氣而推出的 KitMail x 3D Hologram 爆紅,當中最特別的莫過於附送的一塊膠片。只要按著指示組裝成倒金字塔形狀,再將膠片放係手機上並播放特定影片就可以出現立體效果。聽落好神奇,但原來製作非常簡單,等我依莉詩教下大家啦!

P1200109

步驟 1:鎅出梯形膠片

其實要整 Hologram 一 D 都唔複雜,製作的材料亦好簡單,幾乎 $1 都唔洗,隨時係屋企都搵到。

DSC09761

所需材料:

膠片…………..1塊

紙………………1張

筆………………1支

間尺…………..1把

膠紙…………..少許
DSC09763

▲ 首先係白紙上畫出一個梯形。DSC09766

▲ 然後剪出,並將膠片鎅出 4個同樣大小的梯形。

DSC09770

▲ 最後用膠紙黐好,就完成了!DSC09771

步驟二:上網搵片測試

第二個步驟就係上網搵片做測試。只要係 YouTube 打 「Hologram 」就有唔少相關的片,只要將膠片放係螢幕中間,再播放影出。影像就會好似飛出嚟咁立體架啦!
DSC09778

▲ Hologram 的片多數係黑色背景,而主體會分成 4面同時播放,非常易認。P1200081

▲ 水平放就可以睇到立體的浮影。
2016-02-17_165920

步驟三:製作自家影片

試睇要人地的片,當然要自己整番條啦!同樣都係好簡單,只要係手機下載「Holapex Hologram Video Maker」,再匯入預先拍好的片就搞掂。情人節雖然過咗,但整定條表白片,再用呢個方法白色情人節播出嚟,一定冧死女啦!
Screenshot_2016-02-17-16-04-56

▲ 打開個 App ,揀 「Create Video」。Screenshot_2016-02-17-16-05-19

▲ 然後係相簿揀條片。Screenshot_2016-02-17-16-06-59

▲ 之後就播到架啦!可惜呢個 App 無得儲存影片,不過自用就好夠了。

P1200126

依莉詩小心得

1. 膠片要夠硬

其實任何的膠片都可以整到,不過愈硬愈挺的膠紙反射效果就愈好,所以網上唔少人都建議用 CD盒嚟整,不過就比較難鎅。

2. 膠紙愈少愈好

同膠紙將膠片拼合係最簡單的方法,但膠紙愈少愈好,因為就算係透明膠紙都會影響投射效果啊!

3. 環境愈黑愈清楚

睇片的環境都好重要,環境愈黑,光差就愈大,投影亦更明顯,所以 show 比人睇之前記得揀個黑的地方呀!

4. 手機螢幕校最光

同樣,手機螢幕要校到最光,效果先明顯架 !

5. 黑色背景最突出

如果係整 slideshow 亦最好揀黑色背景,而拍片的時候亦最好揀 D 背景較暗的地方的地方。唔係投射出嚟就會有框,睇落唔似浮係空中。

6. 主體顏色要鮮明

除了黑背景,主體的顏色都要鮮明,例如影人就避免著沉色衫,唔係就會得番個頭好怪。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags:

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章