學煮飯仲睇 CookBook 咁老土!DayDayCook 有超過 2,700 條食譜 videos 睇邊學邊煮

讚好此文:

七月 20, 2016 •飲食

各位 wire 民每日放工返到屋企都可能已經 7 點幾 8 點,如果還要決定晚飯有時真的會相當頭痛,到最後可能只會出街食、外賣或只會準備簡單的菜式。另外,不少人在假日都會邀請朋友到家中舉行派對,當中總會準備一些較特別的食物,就算是經常入廚的wire 民,一時之間要準備多款食物都未必有 Idea,但睇傳統食譜除了相就只有文字描述,往往會錯過不少重要步驟,令到煮出來的食物未必能達應有水準。

pic011

放工仲要為兩餐諗爆頭 ?

「辛苦搵來自在食」相信是不少香港人的心聲,每天辛苦工作,放工後或者都會約埋三五知己外出食個晚飯,雖則在香港已經可以食到各國美食,但放假的時候,或者都會想在家中煮飯仔。家中入廚最怕不是沒有廚具,而是要花時間搵食譜,正所謂「不時不食」,究竟不同季節要煮那種菜色才合適,以往大家或者都會買各種食譜,至於現時在 YouTube 上都可以找到不少煮食教學短片,可惜大部份均以英文居多,對於各位 wire 民來說就未必能充份掌握到食材及做法。如果有一個以中文為介紹的煮食 App,咁大家就唔需要再諗到頭都爆。

pic014

 

超過 2,700 個原創食譜

DayDayCook(日日煮)這個 App 相信就可以為大家解決了不少煩惱,它內建已經有超過 2,700 個不同食譜,由普通的家庭小菜、街頭小食、西餐、湯水、甜品、健康菜單都一應俱全,而且所有食諎都以圖片為主,可以啟發大家的煮食靈感,例如當看到中式炒牛柳食譜,或者會即時啟發到以牛肉作為主要食材的料理,現時個 App 在食譜分類上就略為分散,如果日後加入分類選單的話,在搜尋食譜時就會更方便。

pic010

每日精選 天天新款

經過一整天的工作,或者大家未必會有心思在菜色設計之上,所以就算自家煮,來來去去或者都是「蒸水蛋」、「菜心炒牛肉」甚至煎午餐肉隨便解決晚餐。DayDayCook 就特設一個「每日精選」,就算每天跟著煮都可以有千變萬化,例如今天可以是「沙嗲洋蔥煎雞翼」,明天就可以是「紙包冬蔭香芧烏頭」,定必令大家的晚餐天天有新意。

pic013

 

 

專題美食介紹

DayDayCook 之中更有不少專題介紹,包括試食、飲食潮流以至旅行美食等等。例如,每年總有不少節日,都會相約三五知己甚至是一大班朋友到家中作客舉行派對,而每次大家為免麻煩,或者都會選擇到會服務,但每次不外乎是 Pizza、壽司等。DayDayCook 就會特設不同美食專題介紹,例如針對派對就會有一個「30 分鐘派對美食」輯,當中會列出多款只需短時間就可以完成的派對美食,再配合即時儲存功能,就可以預先選定多款派對小食,舉行派對只要在「我的收藏」中找到,又或者在留言區留言與其他用家交流入廚心得,甚至將食譜分享到 Facebook / WeChat 等社交網站,例如近日天氣炎熱,就可以將各種消暑湯水介紹給朋友。

pic012

 

專為 Apple 產品而設的電子食譜

若果單單只是圖文介紹的食譜 App 又有乜特別?DayDayCook 最特別之處,就是當中不少食譜更有短片介紹,由材料、準備、煮法到最後的上碟步驟都有,比起單靠圖文介紹更詳細,亦可避免遺留重要的製作步驟,各位 wire 民就算是入廚新手,只要跟住影片 Step by Step 都可以變做大廚,要煮出色香味俱全的食物話咁易。它更是一款專為 Apple 設備而訂製的 App,可以應用在 iPhone、iPad、Apple Watch 和 Apple TV 上。

pic001

影片播放時更可以透過 AirDrop 方式串流至 AppleTV,在電視上邊看邊煮,就比起看電話個 5” 熒幕更清楚,而且 App 更會根據大家使用的網絡速度而切換至最合適的解像度。網速較慢會以 480P 播放,其實在家中播放的話,只要連接至 Wi-Fi 就有最高 1080P 畫質。如果 wire 民有 Apple Watch 的話,就更加可以用到 Handoff 進行播放控制。

pic006

pic002

DayDayCook下載鏈結: iOS

辛尼評論:唔洗再煩諗煮咩

除非各位 wire 民屋企都有一個廿四孝亞媽,否則每日放工要諗晚餐的菜色都確實幾令人頭痛。DayDayCook 這個 App 就相當方便,每日都有不同的菜色推介,而且材料及煮法簡單,就算要舉行派對都有多種不同的小食推介。還有大量不同的食譜,可以俾到各位 wire 民更多煮食靈感,影片更會按照網速而自行調整像素,咁出街用 iPhone / iPad 搵定食譜都唔怕會用好多數據。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags:

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章