2 分鐘玩完 ! iPhone 6 / 6 Plus 首次 iReserve 心得分享

讚好此文:

九月 16, 2014 •iphone6, 實用技巧, 手提電話, 重點消息

今天早上是 8 號風球天,又是搶 iPhone 6 同埋 6 Plus 的日子,Apple 準時 8 點開始接受預訂,形式與去年相同,都係先到先得形式。小編有幸搶到,就讓我分享一下「搶購」心得,等 unwire 讀者們聽日都知道個步驟係點啦。以下有更多資訊:

ireserve_01

6 Plus 2 分鐘內無貨!

在講步驟前,先匯報戰況吧。以小編所見,iPhone 6 Plus 一開始時全線有貨,但由於要等收 SMS code,待小編使用的 3HK 號碼收到 code 時(大約 1 分鐘左右)就已經剩下 16GB,再多十數秒揀完容量及顏色,已經宣佈全線無貨,十分誇張!!所以基本上 iPhone 6 Plus 是 2 分鐘已清袋,應該貨量極少。至於 iPhone 6,以小編所見大約 10 分鐘內售罄,可能是打風天氣,大家都未洗番工啦,今年搶購的人特別多!

avail_iP6P avail_iP6

▲小編係 8:10am 左右已經發現 iPhone 6 全線已無貨,而 iPhone 6 Plus 更誇張,2 分鐘唔洗已經「玩完」。

 

SMS 收唔到 code

另外,根據 unwire 讀者報料,好多人用手機 send 完 SMS,都收唔到 code(更有甚者過咗 45 分鐘個 code 都唔知飛咗去邊……);即使收到 code 時,已經是 8:10 之後的事,入到去都俾人訂哂,好無癮。今年 SMS 的玩法都轉咗,舊年 send 個「iPhone」字去個號碼度已經 OK,但今年就要 send 個隨機 gen 的 11 位的字母+數字+符號 code,可能係因為呢個原因所以令 Apple 的 SMS server 不勝負荷吧……

Screenshot_2014-09-16-09-04-59 Screenshot_2014-09-16-09-04-43

▲至於 SMS code 方面,真係睇大家好唔好彩,小編算係比較好彩的一群,無論是 3HK(左)定係 csl.(右)的號碼,都係 1 分鐘內收到 SMS code。

 

降低門檻好麻煩

好了,過了 SMS 的一關,去到揀機,小編有幸轉戰 iPhone 6 的時候,所有容量及顏色型號仍然有貨。另外,玩法同舊年一樣,都係玩「鬥快」,所以小編建議大家唔理好醜,總之見到有就揀咗先。如果是「炒賣」的,當然是以金色 128GB「先訣」;但小編覺得如果自用,64GB 都夠用(除非好似小編呢種會放好多片同歌入手機的人,咁就當然係揀 128GB 自用啦)。另外,同樣每人限買最多 2 部,而唔係早前傳的 5 部;證件方面,同樣照收身份證、回鄉卡同埋護照之餘,今年 Apple 大玩「降低門檻」,包括埋中國內地及澳門居民出入境通行證,亦即係話如果大陸居民都有 Apple ID,又可以當日來到香港拿機,一樣可以搶。唉……

 

Bookmark 定網址 20 號 8 點再來過

最後,小編去到「謝謝」畫面,就代表可以繼續瞓,宣佈預訂成功了。而小編建議大家立即檢查一下自己 Apple ID 登記的電郵,如果收到相同畫面的電郵,就代表可以在開售當日拿機了。如果今日 iReserve 預訂不到,不要緊,因為 Apple 應該每日 8am 都會開 iReserve,只要 bookmark 定網址,20 號朝早 8 點再搶過就好了。網址如下:

iReserve 預訂連結:

https://reserve-hk.apple.com/HK/zh_HK/reserve/iPhone/

查詢各 Apple Retail Store 存貨量連結:

https://reserve-hk.apple.com/HK/zh_HK/reserve/iPhone/availability

• 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章