數碼港女週記:一年一度作文嘉年華

讚好此文:

四月 9, 2015 •數碼港女週記, 獨立評論

DSE/會考作文嘉年華其實係網絡社交平台興起的時候一併出現。想當年我係考第一屆新制會考,語文科考四個範疇:聽講讀寫,旨在全面考核學生語文能力。當年考中文作文,我記得自己揀左「檸檬茶」呢個咁虛無漂渺的題目,內容寫左乜就唔記得嚕,只係記得係一篇記敍抒情文。個時有單新聞好似係某某補習天王貼中左題目係「凍檸茶」,惹來一陣討論,跟住就開始好多人試作,全民參與會考。

今年亦都冇例外,有科技入題的「沒有手提電話的一天」,我見大家咁興致勃勃,我 3 月 28 日真係冇帶電話出街,咁就同大家分享下個日發生左咩事啦!

***
(FYI:我非常善用週末,當日人在台灣 XD)

三月廿八日(星期六) 晴

今天我沒帶手提電話外出,因而有不一樣的經歷和體會。

琴晚同室友夜遊市中心,搞到電話冇晒電,今朝一早又因為約左人趕頭趕命出門口,唔記得左拎部差緊電的電話(!),作為一個出遊靠 Google Map 找路的旅人,冇左部電話,呢個世界變得更加陌生,好在台灣係用中文,唔使睇希伯來文/阿拉伯文,如果唔係都唔知點算。

約左朋友 10 點係火車站見面,你知人地個火車站好大,一時間真係唔知係邊度搵佢,呢一刻,心裡面極度掙扎係咪要返 hostel 拎返部電話,但係如果返轉頭,就會遲好多…係我心大心細的時候,竟然俾我發現火車站入面個旅客資訊中心除左有免費 WiFi,仲有電腦提供。我二話不說衝入去開 Facebook 同朋友講我的位置,叫佢到左就過黎搵我。

朋友好快就到左,我同佢報定案搞笑咁講話:「我今日冇帶電話,你唔好掉低我呀」,朋友劈頭一句就話:「你有電話都用唔到架啦,我地今日去荒山野嶺呀,哈哈哈」,噢!就係咁,我地就展開奇妙旅程。

全日的行程總共有三個主要目的地:巴克禮紀念公園、文學館及井仔腳瓦盤鹽田。

一去到巴克禮紀念公園,一個字:曬。適逢台灣鬧旱災,已經好一段時間冇落雨,加上又大晴天,春天清明前後來說,真係有點太乾及太熱。一入去個公園,唔知點解下意識抬頭仰望天空,竟然俾我見到日暈!我開頭以為係彩虹,但諗真啲覺得冇理由咁乾會有彩虹,於是再望一望,原來係有個彩虹圈圈繞住個太陽!即刻叫我朋友睇,朋友大喜,立刻影低 share 上 Facebook 呃 like。個刻我只能心諗,我又要呃 like!!ㅠㅠ

grace-20150329-1
^好在有帶相機啫,相機影得仲靚啦~

之後同朋友繼續行,我同佢講:「你睇下啲人丫,入到個咁靚的公園都仍然只係掛住dup低頭㩒電話,連天空出現奇景都發現唔到,真係嘥晒。」朋友就話:「好在你冇帶電話咋,不過你都係唔好成日擔天望地,因住 pk」 車~

食完晏,我地就去文學館吹下冷氣,文學館入面有好多書籍介紹,好多字同埋好多字,如果唔鍾意,一定會 skip 呢個景點。但係我堅係覺得好好睇,因為佢啲互動展品令到沉悶 & 沉重的文學作品增添趣味。文學館仲設有一個 App,只要下載到電話就可以換禮物同導覽,點.知.我.冇.帶.電.話。

我唔係貪佢份禮物,只係覺得難得黎到,不能夠充分了解一個博物館好可惜。不過,個度有熱情的導賞員,佢見我對於台灣原住民一無所知,就同我講解台灣原住民族群的基本資訊,再帶我行個展館,了解不同族群的文化,有問題可以即刻問,仲有附加資訊,真係好 ㅠvㅠ
grace-20150329-2
^大家有興趣可以下載試用,哈哈

最後一站去井仔腳鹽田,個度有啲偏僻,而且係郊區,我地去睇完夕陽之後四周漆黑一片,唉,我又冇帶電話,如果唔係就可以當電筒用,唔使下下兩個人行動。不過咁,因為夠黑,我地睇完夕陽,仲可以睇埋星星添,難得的浪漫 😀

grace-20150329-3

返到去 hostel,我第一時間返去睇下部電話有冇被偷,好在冇事,而且已經差滿電。今日冇帶電話出去真係有得又有失,不過呢啲貴重財產都係跟身好,尤其電話,係外地,有咩事,冇網絡都可以打 112 求救丫嘛。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章