家務幫 App- 隨時 Call 鐘點、湊 B、陪月,亦可自薦搵錢

讚好此文:

八月 19, 2015 •Android App, iOS App, 應用軟件

小編細個的時候,放學就會去樓上的陳師奶屋企,同朋友仔一齊睇卡通片、食茶點,跟住阿媽放工先黎接我走。工人姐姐?邊有呢啲嘢架~我細個果時的鄰里關係雖然唔及得上六、七十年代,但都一定比而家好,可能因為當時經濟環境比較好啦。雖然而家的人平均教育水平同消費力都高左,但係都追唔上物價,有能力都會出去賺多個錢傍身,咁冇時間做家務點算呢?

k4

 

 

搵人 PT 打掃屋企

最近有個手機 Apps 就非常切合到香港「忙碌都市人」的需要喇!呢隻可以幫你搵家務助理的 App -「家務幫」(Agent Bong)早幾個月前正式在各大平台登場,佢一方面可以幫到僱主搵幫手,同時又可以協助家務助理搵工,令社會資源可以更有效地分配。而小編最欣賞的地方就係平台上的家務助理都係本地人,溝通完全冇問題之餘,更無需特別搵地方俾佢留宿,對於面對嚴重「土地問題」的香港家庭絕對係個大好消息。

k1

呢隻 App 算係比較易用,無論你想請人定搵工,在開始使用之前都要先登記賬戶。

k2

如你想請幫手,按下「搜尋工作」就睇到成個列表,找尋啱你的助理。你仲可以利用「篩選」功能,選擇工作類別,例如家務助理、陪月、或托兒;而選擇「地區」則幫你搵到想在該區工作的助理。你亦可以自行刊登一份新工作,讓人申請,再根據申請人的經驗、評分及價錢作出決定。做完野,仲可以俾 Review,讓其他人參考。

k3

 

亦可自薦搵錢

至於如果你想搵工當然都冇問題,你首先可以用隻 App 編輯個人檔案,填寫技能及強項供僱主參考,例如清潔、托兒服務或陪月服務等。當相應服務要求出現果陣,系統就會自動發出通知。家務助理亦可以主動在「搜尋工作」的列表中申請僱主上載的工作。

傳統家務助理中介服務收費昂貴而且質素未必有保證,「家務幫」呢個 App 就可以提高透明度,勞資雙方都有主動性,令配對成功機會更高!香港充斥住「忙碌的都市人」,家居服務市場絕對有一定發展空間,更何況印、菲兩國已在較早前宣佈將會逐步減少對外輸出傭工,直到 2017 年就會基本停止,呢個政策相信會對香港家庭帶來唔細既影響,「家務幫」呢個時候推出可算非常合時呢!

 

• 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章