依莉詩帶你睇盡迪士尼聖誕 + 10周年新活動

讚好此文:

十一月 17, 2015 •玩樂好去處, 生活娛樂

去完一個沒有鬼屋的黑色世界之後,相信唔少迪士尼粉絲都同依莉詩一樣大感失望。不過原來呢一切都只係為咗慶祝香港迪士尼樂園 10周年做準備。今個聖誕迪士尼不但化身成華麗大舞台,每日由 Elsa 女皇為聖誕樹亮燈,仲有全新音樂劇同煙花表演睇添!就等我依莉詩同 Summer 一齊攜手揭開《Happily Ever After》幸福序幕啦!

IMG_6246

Elsa 女皇主持聖誕樹亮燈

雖然已經 11月中但一 D 冬天的感覺都未有,所以愛莎女皇就決定走出冰雪小鎮,帶領安娜公主每日到小鎮大街主持《魔雪奇緣》聖誕亮燈禮。女皇一邊大唱 Let it go ,一邊點亮大街的魔法雪花燈同聖誕樹上的閃雪燈光,為大家送上聖誕祝福。

 

Frozen Christmas Tree Lighting Ceremony(3)

▲ 愛莎女皇、安娜公主同歌手高歌的同時,小鎮大街降下飄雪,令現場立即凍咗幾度。

IMG_5652

▲ 小鎮大街的商店投影著冰雪的圖案。

IMG_6252

▲ 漫天飄雪下,小鎮大街變得非常浪漫。

 

IMG_6145

▲ 櫥窗亦裝飾到充滿聖誕氣氛。

 

IMG_5676

▲ 唔好唔記得去聖誕樹旁影相啊!

IMG_5927

 

「迪士尼魔法書房」取代「米奇金像獎」

慶祝聖誕的同時,今年亦係香港迪士尼樂園 10周年,所以亦有唔少新活動,其中一個就係以全新音樂劇取替「米奇金像獎」。「迪士尼魔法書房」長達 28分鐘,故事發生於一間魔法書房內,米奇老鼠與高飛好奇打開魔法書,因而令人見人愛的雪人小白從故事書中跌了出來。為了在小白溶化之前帶他回到自己的故事,米奇老鼠、高飛及小白踏上奇妙的歷險旅程,穿梭於7個迪士尼故事,包括:《小泰山》、《小魚仙》、《魔髮奇緣》、《勇敢傳說之幻險森林》、《阿拉丁》、《公主與青蛙》及《魔雪奇緣》。

IMG_5561

▲ 由米奇老鼠同高飛的協助下,小白可唔可以係溶化前番到冰雪世界呢?

IMG_5557

▲ 更強的故事性同嶄新舞台技術,比起「米奇金像獎」更能投入這個奇妙旅程呢!

IMG_5574

▲《小魚仙》的 Ariel 同《魔髮奇緣》的Rapunzel 公主都從書中走出來同大家見面,道出改變平淡的渴求。

IMG_5576

▲ 《勇敢傳說之幻險森林》的 Merida 亦現身唱出自己的夢想。

IMG_5585

▲ 《阿拉丁》中的服飾非常華麗。

IMG_5594

▲《公主與青蛙》的 Tiana 公主夢想係一間爵士樂餐廳裡歡樂地歌唱。

IMG_5606

▲ 最後小白回到冰雪世界,而愛莎女皇亦高興地歌出 Let it go,但就差 D 令米奇凍僵。

 

IMG_6063

「星夢奇緣」煙花加入城堡投影

每晚「星夢奇緣」煙花表演都係重頭戲,但睇足十年都唔變開始有 D 悶。幸好,由 11月 17號開始,煙花表演將加入嶄新的影像投影技術。睡公主城堡上的投影影像與空中的璀璨煙花互相融合,大放異彩。49位迪士尼朋友活現眼前,當中 16位迪士尼朋友更是首次於表演中亮相,包括:《玩轉腦朋友》的阿樂及阿愁、《海底奇兵》及續集《海底奇兵2》中的主角MO 仔和多莉、《大英雄聯盟》的濱田廣和醫神,以及《反斗車王》閃電王麥坤。

IMG_6080

▲ 晚間的睡公主城堡加入 10周年的投影。

IMG_5744

▲ 《玩轉腦朋友》的阿樂及阿愁都出現係城堡上呢!

IMG_5763

▲ 愛麗絲亦走都湊熱鬧。

IMG_5774

IMG_5766

▲ 投影影像融匯煙花同燈光效果、音樂等元素,讓幸福快樂的故事變得更具感染力。

 

 

IMG_5996

「童話園林」經典童話場景

由 12月17日開始,在幻想世界將會有「童話園林」,把經典童話的故事場景活現眼前。《雪姑七友》、《灰姑娘》、《小魚仙》、《美女與野獸》及《魔髮奇緣》的故事場景均會幻化成小模型,散佈在綠樹掩映、花園錦簇的園林之中。另外,米奇老鼠、米妮老鼠、迪士尼小熊 Duffy 與 ShellieMay 等一眾迪士尼朋友,齊齊換上閃亮高貴的 10周年服裝出現。《反斗奇兵3》的勞蘇由 1117日起會於反斗奇兵大本營」出現,《星球大戰》的風暴兵、《大英雄聯盟》的醫神和《小公主蘇菲亞》的蘇菲亞亦會分別於1217日、明年2月及春季陸續登場。

IMG_5978

▲ 迪士尼小熊 Duffy 與 ShellieMay 換上閃亮高貴的 10周年服裝出現。

 

IMG_5910

▲ 灰姑娘等待著自己的微型故事場景呢!

 

IMG_5959

10周年系列美食

樂園及兩間主題酒店的餐廳亦推出超過 60款 10周年主題美食。無論是全家歡聚的大餐、三五知己的悠閒下午茶敍、二人世界的浪漫晚餐都有啱食的美食。另外,商店同餐廳更推出一系列《星球大戰》主題商品及食品,星戰迷點都要試下啦!

 

IMG_5958

▲ 10周年甜品睇得又食得。

IMG_6010

▲ 每件甜品都相當精緻。

IMG_6177

IMG_6181

IMG_6184

▲ 小鎮大街的商店擺放著《星球大戰》主題商品,星戰迷係咪雙眼發光呢?

IMG_5814

後記 – 十周年慶典

媒體導覽之後,樂園舉行了一個盛大的十周年慶典,大家都玩得好開心呢!

IMG_5840

▲ 我、Summer 同 Barbie 都夾咗好多蟹腳啊!

IMG_6038

▲ Summer 仲學人燒乳豬添!

IMG_5873

▲ 呵呵!我野生捕獲男神王宗堯啊!

IMG_6056

依莉詩點評

迪士尼向來都係一個夢幻的地方,同聖誕本來就好夾,雖然聖誕樹同小鎮大街的飄雪年年都一樣,但同樣大家受落。而今年加入《魔雪奇緣》聖誕亮燈禮,Elsa 女皇一出真係誰與爭鋒,成條街即刻凍幾度,充滿冬日氣氛。音樂劇「迪士尼魔法書房」比之前「米奇金像獎」更有故事性,加入新技術更具視覺刺激,亦富新鮮感。而「星夢奇緣」煙花只是加入投影投術,整體上無太大變動,不過就更容易同時影到城堡同煙花。

 

聖誕氣氛 ★★★☆☆

必影指數 ★★★☆☆

必玩指數 ★★★☆☆

必買指數 ★★★☆☆

 

日期:201511月17日至 201613日 (上午 10時 30分到晚上 8時30分)

地點:香港迪士尼樂園

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV

/%2F&show_text=1&width=694" width="694" height="547" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true">


更多同類文章:

最新文章