活用 Spotify / KKBOX!聖誕 Party 有音樂至有氣氛

讚好此文:

十二月 23, 2015 •流動音樂

過兩日就係聖誕,梗係要約齊人開 Party!場地準備好,食物飲品準備好,咁音樂呢?音樂可以令 Party 氣氛升溫,用串流音樂平台播歌就最方便。以下籮文就分享下點樣用 Spotify 同 KKBox 煲起個氣氛!

 

唔使請 DJ!新功能 Spotify Party

有啲人開 Party 會俾錢請 DJ 打碟,但係依啲有錢人嘅玩意,我哋哪有錢呀?好彩近日 Spotify 推出 Spotify Party 功能,用家可以跟據場合揀選不同音樂類型嘅 Spotify Party,Spotify Party 同 Playlist 唔同嘅係每一個 Spotify Party 歌單都有三個 Level 俾你揀。

Screen Shot 2015-12-22 at 7.08.02 PM

▲近日 Spotify 推出 Spotify Party 功能,用家可以跟據場合揀選不同音樂類型嘅 Spotify Party

SpotifyParty01

▲Party 選單中有不同音樂類型的 Party Playlist。另外有近期先黎過香港演出嘅 DJ Diplo 為你精選嘅 Party 歌單

就以近期先黎過香港演出嘅 DJ Diplo 精選 Party 歌單為例,可以由比較溫和的歌單開始,到中間慢慢升溫,最後瘋狂勁舞,3個階段任你切換,而每首歌之間都係無間斷而且跟晒 Beat 地接駁,就好似請咗 DJ 打碟咁。不過依個功能暫時得手機用到,如果想由電腦播就可以用 Spotify Connect 功能,只要電腦同手機都有上網就可以㩒個制就切換播放裝置

SpotifyParty02 SpotifyParty03 SpotifyParty04

▲可以由比較溫和的歌單開始,到中間慢慢升溫,最後瘋狂勁舞,3個階段任你切換

SpotifyParty05

▲而每首歌之間都係無間斷而且跟晒 Beat 地接駁,就好似請咗 DJ 打碟咁。

SpotifyParty201 SpotifyParty202

▲不過依個功能暫時得手機用到,如果想由電腦播就可以用 Spotify Connect 功能,只要電腦同手機都有上網就可以㩒個制就切換播放裝置。

70-80 後 Party ?KKBOX 舊歌榜幫到你!

KKBOX 近日就公開歌曲點播數據,原來香港 KKBOX 用戶的點播次數中,最多人聽歌嘅節日依次序是聖誕節、萬聖節及中秋節,更加有趣嘅係,男性及女性平日聽歌的比例都差不多,但一到週末,男性用戶播歌次數會明顯比女性用戶多,唔通係因為男仔比較宅,女仔比較鍾意出街呢??

800x800_Nic

開 Party 其實唔一定要播爆炸的 High 歌,只要係自己人生中熟悉的歌曲,可以做到「邊玩邊食邊唱」的作用!KKBOX 從累積了過去6年的點播數中,撈出在架上 2000 年及之前所發行的歌曲,原來排行榜首10名都是陳奕迅、謝霆鋒及周杰倫的天下!而歐美歌曲方面,第一位係 That’s Why You Go Away,如果黎緊聖誕節你要開懷舊派對不妨參考一吓下面幾個榜呀,包保啲朋友個個都回憶大爆發!

1000x1000_eason

講完舊歌,講吓現況啦!啲人成日話香港樂壇啲頒獎典禮一係就造馬一係就分豬肉,咁串流音樂平台嘅點播次數唔會造馬啦掛!第11屆KKBOX風雲榜將會喺明年1月24日於台北小巨蛋舉辦!同以往一樣根據全年香港、台灣、新加坡等六個地區的 KKBOX 用戶的點播次數而產生嘅各個獎項。

1000x1000_jay

KKBOX 2000 年及之前發行的歌曲點播次數排行

粵語歌曲排行

第一位-我的快樂時代(陳奕迅)

第二位-天下無雙(陳奕迅)

第三位-黃金時代(陳奕迅)

第四位-無聲仿有聲(謝霆鋒)

第五位-愛後餘生(謝霆鋒)

第六位-K歌之王(陳奕迅)

第七位-非走不可(謝霆鋒)

第八位-遊樂場(謝霆鋒)

第九位-約定(王菲)

第十位-早知(謝霆鋒)

第十一位-離開以後(張學友)

第十二位-有心人(張國榮)

第十三位-少女的祈禱(楊千嬅)

第十四位-灰姑娘(梁詠琪)

第十五位-活著VIVA(謝霆鋒)

第十六位-分手總要在雨天(張學友)

第十七位-我什麼都沒有(陳奕迅)

第十八位-失樂園(草蜢)

第十九位-誰明浪子心(王傑)

第二十位-愛與痛的邊緣(王菲)

 

華語歌曲排行

第一位-龍捲風(周杰倫)

第二位-星晴(周杰倫)

第三位-黑色幽默(周杰倫)

第四位-勇氣(梁靜茹)

第五位-至少還有你(林憶蓮)

第六位-可愛女人(周杰倫)

第七位-他不愛我(莫文蔚)

第八位-聽海(張惠妹)

第九位-後來(劉若英)

第十位-愛我別走(張震嶽)

第十一位-心動(林曉培)

第十二位-趁早(張惠妹)

第十三位-開始懂了(孫燕姿)

第十四位-溫柔(五月天)

第十五位-愛很簡單(陶喆)

第十六位-天黑黑(孫燕姿)

第十七位-出賣(那英)

第十八位-普通朋友(陶喆)

第十九位-心如刀割(張學友)

第二十位-味道(辛曉琪)

 

歐美歌曲排行榜

第一位-That’s Why You Go Away(Michael Learns To Rock)

第二位-Pretty Boy(M2M)

第三位-Lemon Tree(Fools Garden)

第四位-Right Here Waiting(Richard Marx)

第五位-My Heart Will Go On(Celine Dion)

第六位-Genie In A Bottle(Christina Aguilera)

第七位-No Promises(Shayne Ward)

第八位-I’ll Never Break Your Heart(Backstreet Boys)

第九位-As Long As You Love Me(Backstreet Boys)

第十位-Hotel California(Eagles)

第十一位-Better Man(Robbie Williams)

第十二位-Wannabe(Spice Girls)

第十三位-Don’t Look Back In Anger(Oasis)

第十四位-The Day You Went Away(M2M)

第十五位-Only Love(Trademark)

第十六位-I Want It That Way(Backstreet Boys)

第十七位-Everybody(Backstreet Boys)

第十八位-Space Oddity(David Bowie)

第十九位-Bizarre Love Triangle(Frente!)

第二十位-Back At One(Brian Mcknight)

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章