懶得去台北!「蛋黃哥懶得展」立即睇

讚好此文:

一月 13, 2016 •旅遊

抱住「甚麼都不想做」精神風靡全港的蛋黃哥一直為打工仔同學生哥發聲。原來係台灣佢都係慵懶萌主,仲係國立臺灣科學教育館搞咗個「蛋黃哥懶得展」。竟然連展都懶得展?Edward 就飛咗去台北親身睇下到底有咩睇。展覽去到 3月架,蛋粉們注意啦!

 

DSC00916

離開有土地問題的香港,「蛋黃哥懶得展」當然比暑假係朗豪坊的「蛋黃哥食堂」大好多啦!今次展覽分為 5個部份,包括以日本文化為主軸的「蛋黃哥的日常」、主打台灣文化特色的「蛋黃哥遊台灣」,蛋粉必睇的「蛋黃哥手稿區」,噴血指數極高的限定店同小食區。除了呈現蛋黃哥可愛趣味的生活點滴,仲可以近距離同蛋黃哥互動接觸,一齊渡過慵懶的一日!

DSC00910

▲ 台灣好多展覽都收入場費, NT$280 大約 HK$65 左右,即場買飛仲會額外贈送蛋黃哥立體造型帽,睇佢咁 QQ ,咩都抵啦!

DSC00915

▲ 宣傳海報一句「來看就知道,懶得跟你說」真係超頂癮,一到 7樓大大隻蛋黃哥就攤係門口、打晒鼻軒咁等緊我啦!(好似係)

DSC00927

▲ 正中間,蛋黃哥破殼而出,懶洋洋坐係淋有醬油的飯上面,好似唔想郁咁,真係好想一啖吞落肚。

DSC00939

▲ 旁邊有本「蛋周刊」,仲可以走入雜誌封面,成為緋聞主角添!

DSC00932

▲ 另一邊有一幅以蛋盒為主題的牆,除了展示各式各樣的蛋料理外,仲記錄咗好多蛋黃哥威水史。

DSC00934

▲ 原本第一套蛋黃哥 LINE Stickr 推出就拎到 No.1 了,唔怪得連自拍都懶啦!

DSC00936

▲ 萬聖節版蛋黃哥食玩推出 5日就賣晒,難怪之前一路眅住兆萬都唔見有啦。

DSC00943

▲ 接住的「蛋黃哥快問快答」記錄咗蛋黃哥的專訪,左右翻開就有答案。當中有唔少係絕密公開,身為蛋粉的你又知唔知佢的三圍數字呢?

DSC00944

▲ 懶洋洋的蛋黃哥連運動都唔肯做,會流汗嗎?

DSC00945

▲ 作為 fans 唔係答唔到丫嘛?不過答案真係估佢唔到咁 hea 囉!

 

 

蛋黃哥的日常

只係開頭已經咁精彩,正式入到展覽當然謀殺更多菲林啦!「蛋黃哥的日常」以蛋黃哥的早餐、午餐、下午茶、晚餐切入,抱住「有得瞓就唔會坐,有得坐就唔會企」的姿態比你任影。如果跟住呢個餐單,膽固醇可能會過高啊!

DSC00952▲ 一入去就見到佢懶洋洋唔肯離開張多士床,仲可以同佢一齊趴係托盤,來個近距離互動啊!

DSC00973

▲ 午餐係賽車式迴轉壽司,迴轉帶上有個紅綠燈,好似催緊壽司們行快 D 咁。

DSC00959

▲ 午餐跑得咁辛苦,下午茶當然要嘆番杯茶。正當你坐係榻榻米休息的時候, 蛋黃哥就懶洋洋咁係蛋殼狀茶杯中睡著咗。

DSC00985

蛋黃哥遊台灣

參觀完蛋黃哥的一天,走到展覽的重點-「蛋黃哥遊台灣」。據說整個展區都係蛋黃哥作者 Amy 特意為今次展覽設計,如最為大家熟悉的商店街、廟宇、夜市、公園、101等名勝,充滿台灣獨特的文化,而且仲有大量從未曝光的蛋黄哥新造型,當中的蛋黃大帝同檳榔西施真係超級爆笑。

DSC00958

▲ 巨型雪櫃入面擺滿豉油、啤酒、牛奶、雞蛋,通通都係蛋黃牌出品,係咪好想試下先?

DSC00989

▲ 來到蛋黃街,第一樣見到的就是…鼎泰豐!啊!係鼎黃先啱!主菜同樣係小籠包,不過就有蛋黃哥懶死係包邊咁囉!風係蒸籠吹吹吹,感覺就好似啱啱蒸好咁,唔食對唔住自己啦!

DSC01004

▲ 台灣人鍾意食牛肉麵係人都知,但就未見過上面會有蛋。旁邊仲有條滑梯,溜完之後坐落蛋黃哥個 pat pat 度,正呀!

DSC01009

▲係滑梯上面可以影晒成個場館的佈置,大家上去記得忘影咗先好 sir 呀。

DSC01011

▲ 蛋黃哥最鍾意用煙肉做被,但冬天好似唔多夠暖,轉咗蓋臘肉當棉被,超療癒呢!

DSC01014

▲ 唔只臘肉,懸掛的各種肉品都可以當被蓋架!

DSC01001

▲ 蛋黃哥明明就無頭髮,不過戴咗假髮又幾型啵。

DSC00986

▲ 主場館正中間係蛋黃府,而且仲香火鼎盛,信徒絡繹不絕,我睇大家都係度祈求日日不勞而獲、可以瞓到自然醒吧!

DSC01053

▲ 蛋黃大帝金光閃閃,成個皇帝樣,一定好靈驗。(如果佢肯出力的話)

DSC01057

▲ 大帝前放滿供品,仲有蛋黃聖杯,非常可愛。

DSC01054

▲ 掟聖杯之餘記得求番支籤,不過每一支籤都勁搞笑,難怪蛋黃哥掩住半邊咀笑。

DSC01068

▲ 如果仲有煩惱就要走到廟後問蛋黃大帝。

 

DSC01078

DSC01080

▲  蛋黃哥大帝可是有問必答啊!不過幫唔幫到你就…

DSC01082

▲ 拜完蛋黃大帝,係時候去蛋黃夜市掃街。

DSC01087

▲ 臭豆腐、蚵仔煎、芒果綿綿冰、西冷牛排,每一檔都由全新造型的蛋黃哥做檔主,相當搞鬼。

DSC01090

▲ 呢隻蛋黃哥就嚟俾蛋黃人帶走都仲死攬住蚵仔唔放。

DSC01093

▲ 蛋黃西施戴住桃紅假髮,就連 Bra 都用蛋殼做,仲手抱住檳榔蛋黃哥添!

DSC01107

▲ 蛋黃哥拎住把刀坐係鐵板牛排上,睇嚟佢要誓死保護佢張床。

DSC01094

▲ 展場最抵死的莫過於保證夾不到的娃娃機。咪以為用巨型筷子夾蛋黃哥好容易,就算比係夾得起都拎唔到出嚟。

DSC01081

▲ 走過夜市會見到巨型吹氣蛋黃哥,肌肉好結實咁啊!

DSC01048

▲ 牆邊有各個台北市的名勝,101、貓空纜車、YouBike、小巨蛋,中正紀念堂,一一都充滿著蛋黃哥的蹤影。

DSC01076

▲ 旁邊的大黃電鍋發出陣陣蒸氣,3隻茶葉蛋黃哥係入面取暖取到就嚟裂開都唔願走。

DSC01099

▲ 呢個蹺蹺板同蛋黃哥一樣,郁都唔郁,真係…

DSC01116

▲ 遊完主場館可以更上一層樓,細心睇樓梯上的圖案係台灣地圖啊!

DSC01120

蛋黃哥手稿區

上一層係「蛋黃哥手稿區」,作者 Amy 借出了 19幅珍貴手稿,當中更有蛋黃哥早期的樣同融入咗台灣特色的蛋黃哥造型圖,蛋粉一定唔可以錯過啊!

DSC01121

▲ 原來蛋黃哥最初好精靈架!睇嚟學精三年教懶三日係啱嘅!

DSC01122

▲ 假蛋黃人第一次出場原來係正常人嚟架!

DSC01127

▲ 作者 Amy 設計的展覽草圖,還原度超高啊!

DSC01130

展場限定店

最後一區係噴血特區,入面唔只有平時 Sanrio 買到的蛋黃哥文具、拼圖、公仔、娃娃、雨傘、手機殼等等,仲有部份展覽限定的台灣蛋黃哥精品,蛋粉好難忍得住手。另外仲有蛋黃哥鳳梨酥、雞蛋糕、馬卡龍等等可以買,用嚟做手信一定唔寒酸。

 

DSC01131

▲蛋黃哥化身布甸杯,好萌啊!

DSC01132

▲ 呢 D 信紙寫到明係台灣嘅,夠特別啦掛?

DSC01135

▲ 萬聖節版的蛋黃哥…(汗)

 

DSC01145

▲ 小食區的蛋黃哥雞蛋糕,又萌又香,十分誘人。

DSC01149

DSC01147

▲ 蛋黃哥的蛋糕都好可愛。

DSC01148

▲ 不過馬卡龍就有 D 怪怪地咁。

 

DSC01152

▲ 限定版的水樽都好正架!快 D 拜見蛋黃大帝啦!

蛋黃哥懶得展

展覽地點:國立臺灣科學教育館 本館 7、8F (台北市士林區士商路189號)

展覽日期:20151218日 至 201636(除夕休館一日,餘每日開放)

展覽時間:週六日、國定假日、寒假 09:00-18:00 (17:30停止售票及入場)、非寒假之平日 09:00-17:00(16:30停止售票入場)

入場費:全票 NT$280、優待票 NT$250、幼童票 NT$220 、愛心票 NT$140

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章