最平 2k 半有交易!Sony Xperia XA、X、X Performance 港行售價公佈

讚好此文:

六月 1, 2016 •手提電話

自二月的 MWC 起,到之前同事天恩到日本直擊,我們已先後多次為大家報導 Sony 的最新 Xperia 手機系列 Xperia X 的表現如何。今日 Sony 就正式在香港開賣這個全新系列手機,而且售價最平只係 2,500 有找,超抵!想知全系列各機幾錢同埋幾時開賣就要睇內文啦!

Xperia X Colours

今次 Sony 推出這個 Xperia X 系列手機,成員包括:最低階的 Xperia XA、中價機款 Xperia X、以及旗艦機款 Xperia X Performance(下簡稱:XP)。規格方面自然亦有分別:首先處理器方面,XA、X 及 XP 分別採用 MTK Helio P10 八核心處理器、Qualcomm Snapdragon 650 六核心處理器及 Qualcomm Snapdragon 820 四核心處理器;RAM 方面,XA 就內置 2GB,而 X 及 XP 就內置 3GB;熒幕方面 3 部機款均為 5 吋,但 XA 就只有 720p Mobile BRAVIA Engine 2 熒幕,而 X 及 XP 就採用 1080p TRILUMINOUS Display for mobile 熒幕;內置儲存方面,XA 就內建 16GB,而 X 及 XP 就設有 64GB 容量選擇,而且 3 部機均支援插卡擴充儲存空間;相機方面,XA 內建了 1,300 萬像素主鏡頭及 800 萬像素前置鏡頭,而 X 及 XP 就內建了 2,300 萬像素主鏡頭及 1,300 萬像素前置鏡頭。另外值得一提的是,一向 Sony 引以為傲的 IP68 防水防塵功能,就只有旗艦的 XP 才有,其他兩部是沒有的。至於音質方面,亦只有 X 及 XP 支援 Hi-Res Audio。而指紋辨識功能方面,亦同樣只有 X 及 XP 的開關鍵才能做到。最後機身設計方面,XA 雖只採用塑膠機背但就獨家有超窄邊框設計,X 就採用淨色無花紋金屬機背,而 XP 就內用有拉絲紋的金屬機背。

Xperia X Performance Colours

▲旗艦 XP 機背有拉絲紋設計,規格又勁,又有指紋辨識,對於追求效能的用家來講自然吸引啦。

Xperia XA Colours

▲但入門版本的 XA 有獨家超窄邊框設計,售價又夠平,都好令人心動哦!

亦因如此,售價 3 機自然有所不同:Xperia XA 售價為 $2,498,Xperia X 售價為 $4,698,而 Xperia XP 售價則為 $5,598,3 個機款均設有 X-White(白色)、X-Black(黑色)、X-Lime(檸檬黃色)及 X-Rose(玫瑰粉紅)4 色選擇,而且都會在 6 月 2 日至 16 日接受預訂,估計應會在 17 日正式發售,唔知大家對哪部機又有興趣呢?如果大家未揀定,不妨 <點按此> 瀏覽早前天恩在日本為大家的詳盡測試!

當然,如果大家想自己試真啲,來緊星期日下午我們都與 Sony 合辦了 Xperia X 試玩 Party,大家可以同 Kiki Tam 一齊試玩呢部最新潮機,試過先決定都未遲呀!有興趣參加的 wire 民,我們尚餘少量名額,想報名就快啲 <點按此> 參加啦!

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章