港女科技一週:海洋垃圾收集筒

讚好此文:

七月 11, 2016 •數碼港女週記, 獨立評論, 環保, 生活科技

夏天黎到,唔少人都趁住假期去沙灘玩水曬太陽。但係近幾個星期,就有唔少市民發現大嶼山及港島南面的沙灘先後湧入大量塑膠垃圾,有一啲守護海洋的組織,如海洋守護者協會(Sea Shepherd Hong Kong)、海洋恢復聯盟(Ocean Recovery Alliance)等,就已經開始「做嘢」,希望引起大眾的關注,更有團體已經去信環境局局長黃錦星投訴污染狀況,不過仍未得到政府回應。

13603427_1234203249924298_165472111000089503_o

圖為長洲以南,地屬中國的外伶仃島,海洋守護者協會拍攝到島上有一垃圾崖,懷疑是海上飄浮垃圾源頭之一。(Photo by Sea Shepherd Hong Kong)

港女最近就發現左由兩個澳洲人-Andrew Turton 及 Pete Ceglinski 於半年前成功研發的智能海洋垃圾收集筒。Andrew 本身係造船的,亦經常出海,佢發現無論去到邊度,都總係逃不出垃圾的手指罅;而拍檔 Pete 就好鍾意衝浪,亦係一個工業產品設計師。佢地兩個喺西班牙開展「The Seabin Project」,用左 4 年時間,製作一個可以自動收集海洋污染物的收集筒,包括清理油污。

Screen Shot 2016-07-06 at 5.13.48 PM

The Seabin Project 的兩位創辦人-Pete Ceglinski (左) 及 Andrew Turton (右)。

the seabin project

垃圾收集筒的運作解說圖。(Photo by The Seabin Project)

呢個收集筒設計於船塢、小港口,及一些有固定設施的海岸使用,可以清走一啲因為潮脹、海浪、風吹等而積聚的飄浮垃圾。同時亦因為收集筒需要接駁水泵製造吸力,將垃圾吸進筒內,所以岸上要有固定的位置。水泵同時可以將水吸進過濾層,所以飄浮垃圾就會自己流進筒內,水泵亦有助處理油污、洗潔精等液體污染物。雖然呢個收集筒未必適合用喺今次香港遇到的情況(因為實在有太多垃圾),不過的確可以幫到手收走垃圾。

不過無論呢啲工具幾高科技都好,始終都係治標唔治本,如果我地一日唔減少製造垃圾以及好好處理垃圾,點清都係無用架。其他國家的污染飄到過黎,其實我地係控制唔到,尤其當涉及空氣、水資源、海洋等自然環境,但喺我地用自己的資源幫人地清垃圾的時候,我地都要檢討下自己係咪己經做得好做得夠。

求人不如求己,我地應該由自己開始,實行減廢,膠少陣。反正而家有親咩事都係「自己香港自己救」架喇(灰),港女喺度呼籲大家如果見到垃圾積聚的情況,千祈唔好猶疑,大家一齊幫幫手,合力清潔,等大家都有一個乾淨舒適的環境,享受夏天去沙灘玩樂的時光。

 

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章