【MWC 2017】王者回歸?Nokia 3310 巴塞評測

讚好此文:

三月 7, 2017 • 手提電話, 手機測試, 評測

今年的 MWC,引來最大迴響的,竟然不是各大品牌的旗艦新機,而是昔日電話「王者」:Nokia;而最有趣的是,最有 noise 的一部,竟然並非 3 部新的智能電話,而是一部復刻版的功能型電話!無它,因為這部電話,挾著昔日 Nokia 3310 這部超經典機款的大名,自然備受大家注目。究竟今次這部 Nokia 3310 復刻版有幾正?友站《電腦王阿達》都有在現場親試,而家就同大家分享一下試後感啦。

奪目顏色夠搶眼!靚唔靚見仁見智

原版 Nokia 3310 其實早在 2000 年時推出,當時確實引起一輪搶購熱潮,畢竟外形靚加上 Nokia 一向擁有造工好的優點,自然大受歡迎。事隔 16 年半,Nokia 為這部經典王牌推出復刻版,在這個智能電話已成主流的世代,3310 復刻版仍然是一部功能型電話,所以唯一可以做的,就是以奪目機身顏色搶灘,希望吸引到大家的眼球。事實上,Nokia 3310 復刻版的紅、黃等色系,都是十分吸引眼球,加上少少中間肥頂底較收窄的設計,確實有當年 3310 少少影子。不過今次的顏色是否靚?筆者就覺得見仁見智了,始終它就算用幾搶眼的顏色,但外殼始終是膠殼,大家在千頭已經可以買到金屬外殼的入門級智能電話的今日,仲會唔會用 3、400 蚊買部只支援 GSM 雙頻的功能型電話?這就真要看大家對 Nokia 有幾「大愛」了。

▲除了較搶眼的紅、黃機身外,亦有較傳統的黑、灰白機身。

▲機背都會與機面一樣顏色,不過用料是最一般的塑膠外殼,但都無法啦,3 百幾 4 百的入門功能型電話,係咁上緊架啦。

▲與以往的功能型電話一樣,除了有 T9 鍵盤外,亦有熒幕與 T9 鍵盤中間的 4 組按鍵(左至右):通話鍵、方向鍵(中間按鍵外框)、決定鍵(中間按鍵)及收線鍵。另外收線鍵亦是開關電源按鍵。

▲機身方面,頂部為 Micro USB 插槽,而底部就是 3.5mm 耳機插孔。

▲至於機身左右側,就一如既往都係無按鍵的。

▲相比當年的 Nokia 3310,復刻版機背有個 200 萬像素的鏡頭,呢個分別係大。但在今時今日基本上電話的鏡頭都以千萬像起跳,200 萬像素嘛……

▲作業系統方面,自然不是甚麼 Android 乜乜乜,而是 Nokia Series 30+,可說是繼承自以往的 Symbian 低階作業系統。

▲內置了多款遊戲畀大家玩,唔少都係智能電話上面幾有名,例如:Asphalt 6、Doodle Jump 等。不過相信大家最期待的,應該還是下面這款遊戲吧?LoL

新版貪食蛇實試

你喜歡舊版還是新版 ?

Posted by UNWIRE.HK on Tuesday, February 28, 2017

不過大家,尤其是對這部復刻版 Nokia 3310 的 wire 民就要留意了:一來部機唔知幾時在香港推出(或唔知會唔會係香港出),二來此機只支援 GSM 雙頻,而且還是 2G,即是大家要在 2017 年體驗十幾年前的斷網生活,三來即使大家唔介意無得上網只係用來當 call 機或者純通話功能,GSM 雙頻亦會因為頻譜支援不足,導致在非市區地方收電話收得無咁好。這 3 個缺點,是大家決定是否仍會入手的最大障礙。

相片來源:電腦王阿達

[ MWC 2017 ] 不死神機 NOKIA 3310 復刻版簡易上手玩,其實不太一樣吧!

• 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁 http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章