iOS 7 十大革新功能一覽!你覺得有驚喜嗎?

讚好此文:

六月 11, 2013 •iOS App, 應用軟件

ios7Untitled

被喻為 iPhone 發佈以來最大的改變的 iOS 7,除了採用全新的清新介面,同時亦配合 10 大新功能,從 Safari 到 Siri 姐都有改進。而這個 7 彩的 iOS 7 將會支持iPhone4,所以 iPhone 4、iPhone 4S、iPhone 5 都可以更新,iPad 2、3、4 和 iPad mini 都可使用,但 iPod touch 則只有第五代才能更新了。iOS 7 開發者預覽版會在今天推出,正式更新版本則預定在秋天。

1. Control Center

Apple - iOS 7 - Features1a

iOS 7 終於有與 Android 一樣的 Control Center,可以直接調整各項設定,如屏幕亮度、開關 WiFi 及藍牙和飛航模式等,在鎖機畫面中都可使用。

2. 所有 Apps 都有Multi-tasking

muUntitled

加入新的 Multi Task 介面,支援包括第三方在內的所有 Apps。只要按 Home 鍵兩次,就能看到你近來開過的 Apps,也能掃走來關掉。

3. 全屏幕 Safari

fullUntitled  ftagullUntitled

Safari 將可以使用全螢幕瀏覽,搜尋時會支援自動輸入。Tag 方面也有重大改進,提供新的分頁顯示方式,效果十分 3D!而且完全不限 Tags 的數量,即是你喜歡開幾多分頁都得,不想要時掃走便可。

4. AirDrop 檔案分享

airUntitled

加進新的 AirDrop 功能,兩部裝置只要在同一個網路內,便可將想要發送的檔案(如照片、錄音)拖進去,然後大家便能下載分享,完全不需使用 NFC。AirDrop 是 iOS 用家期待了很久的功能,不過只支援 iPhone 5、iPad 4、iPad mini 和 iPod touch 5 等新款機。

5. 相機與 「Moment」 相簿

camUntitled picUntitled

相機及拍攝介面也有重大更新,而且可以簡單地掃一下來轉換拍攝模式,也可加上各種濾鏡。相簿方面可以按事件來幫你排列照片,也可使用 Moment 技術能夠自動識別你的圖片何時何地拍攝 ,並自動地進行排列,還可以「放大」到一整年的照片都能擠在一起讓你看。相片可以上載至 AirDrop、iCloud、Twitter、Facebook 等,最厲害是可以分享到别人的 Photo Streams 內。

6. Siri 轉新聲!

siriUntitled

Siri 換了新聲!雖然都是怪怪的,但你可以隨意轉換成 Siri 哥或者 Siri 姐,而且會有「樣子」,變成一條聲波。指令方面可以叫 Siri 幫你更改設定,例如開藍牙、調較屏幕光暗等。

7. iOS In The Car

carUntitled

與各大車廠的車用系統結合的新功能,把 iOS 的 Homescreen 放在你車上的屏幕中。這很大程度上要靠 Siri 執行,可以打電話、導航、播歌等。

8. App 自行 Update

appsUntitled

App Store 方面,Apps 將會自動 Update。除了將有年齡顯示功能外,還可根據地點來找 Apps。

9. 免費的 iTunes Radio

radioUntitled

iOS 7 推出了與 Spotify 相類似的 iTunes Radio 音樂 Streaming 服務。 ITunes Radio 現時將配以有廣告的免費形式提供使用,如果你有 iTunes Match 帳號則可使用無廣告版本。初期會連接逾 200 個電台,現在僅限於美國境內使用,稍後會有更多城市加入。

10. Activation Lock

stealUntitled

如果小偷試圖關掉「Find My iPhone」時,便需要輸入你的 iCloud 密碼,不然小偷便不可能再次啟動你的 iPhone。

Apple 官網:www.apple.com/ios/ios7/features/

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags:

讚好此文:


18 Responses to iOS 7 十大革新功能一覽!你覺得有驚喜嗎?

  1. aa 說:

    不是太驚喜,但都有點新鮮感;Control Center 是期待已久; AirDrop 在 iPhone/iPad 上比較實用。

  2. UNJJABLE 說:

    換過個界面 加多幾個software 就叫系統版本升級 蘋果真係技窮了

    • eason 說:

      老實講,以你高見又點先叫software upgrade呢?

      • Jshen 說:

        老實講,1 2 3 4 5 7 8 都係抄 Android 的,10 亦有大量 user apps 可以達到同樣效果,於其他 OS 並不是什麼新鮮既東西。6 同 9 又有何地方值得 wow 之處?而關於 AirDrop 筆者話 “兩部裝置只要在同一個網路內,便可將想要發送的檔案…完全不需使用 NFC”,文法上無問題,但邏輯上比較可取係 “只要有 NFC,分享檔案根本不需要登入到同一個網絡,任何兩部裝置也可做到”

        結論係,我同意 UNJJABLE,這個根本係平平無奇既 software 升級

        • Lam Pak 說:

          呀…airdrop好似同時開啟藍芽同wifi就得…唔洗真係連入去router…自然就會搵到對方…所以佢的確比NFC方便更好用…

          不過無可否認,佢好多改進地方係抄Android。

          我有同時使用兩個人OS,只能講兩邊陣營,每次嘅更新都各有各好處。

          IOS嘅好處在於佢嘅整合性,用戶唔洗煩太多。以裝app為例,喺Android,雖然因為自由度好高,又有檔案管理嘅功能,但係每次裝完App,當我想移除嘅時候,佢都可能會剩低一啲我唔想用嘅folder或者檔案,要我自己入檔案管理處去處理。如果唔想咁煩,就可能要裝一啲app去幫自己唔洗咁煩…

          其次,就係Apple嘅生態系,如果你本身有用Mac機的話,Mac OS同IOS嘅整合,都係非常方便好用。喺Android那邊,就要自己在PC找相應的software去配合了。

          兩邊方向唔同,Android自由度大,Apple則着重穩定性同安全性,如果你本身主力係用Android的話,唔洗太在意佢嘅發佈。

        • 皇者 說:

          其實APPLE出IPHONE3果時個方向都已經係咁~可以比第三方開發APPS~從中選一些最有用既APPS加入IOS~這並不新奇~但重點是~官方加入到新IOS後~該功能會比第三方開發的APPS更快,資源用得更少而且來得美觀~
          你要明白~APPLE的動作有50%是要從越獄了的人(JB左)手上抓回客戶~從而令APPS開發的大廠商回巢~促進APPS的發展~才是IPHONE的最大特色~!
          ANDROID 的功能是轉得快~加得快~比IPHONE有得早~但WWDC大會上提到~ANDROID的系統並不統一~這點在APPS開發上其實是一個極大的阻礙~而IOS 主張統一系統~IPHONE就汰舊留新~試在APPS廠商方面想~這點是比ANDROID更容易控制更容易做APPS做得更好的一點~

          不過今次大會上不算有突破~而大眾是想要突破而不是改進……

        • Chriz 說:

          十分同意你所言,畢竟iOS挪用別人創意當新野咁sell都唔係第一次
          個界面明顯似HTC One X和MiUI…而没加入NFC的理論只是不可理喻的強辯,舉個例子,現時地鐵廣告牌有某部份加入NFC晶片方便我們查閱資訊,但那些廣告牌可以加入AirDrog嗎?受限於成本,答案當然是不可以

        • BenKewell 說:

          睇見啲相第一個反應係乜咁似 Android -_-“

      • eason 說:

        多謝某些人的正面回應!其實我條問題既意思係,識得彈好容易,就甘睇,用都未用就落結論話人技窮有點兒武斷啫

    • Darth Issac 說:

      成個界面落左咁多功夫, 點可能話”換個界面”技窮
      咁姐係冇野升級到架啦BO, 老實講samsung個d咩 S health/ S voice./ S translator 全部都係其他人既app抄出黎啦, apple個d系統性d既改變咪好囉 講到好似換個界面好易咁, 幾多software….出面有邊個app/ phone有ios咁穩定?

  3. GR 說:

    硬件未更新,功能上想有幾多可革命

    • csjoecho 說:

      你這句說得好,看完整個 wwdc,包括
      ios7,osx10,macbook air,及 那新的 Mac Pro (很吸引)
      可以看到apple 這次的大改變

      我想,ios7 beta 後,9月 份很可能同全新的 iphone6 一起出 !
      那時候真的很大機會有意想不到的驚喜。

  4. Phoenix Fo 說:

    咩野都係假,最緊要出多條 line, iphoneXL. mon 5″
    醫生話長期看細 mon. 老花會提早出現。

  5. Lolo 說:

    先唔好話抄人呢筆,就連個UI本身都好唔consistent, 一時白一時黑,一時opaque一時透明,唔三唔四

  6. pop 說:

    應該係推出左同 Pandora 類似既服務

  7. Laurence Wong 說:

    查實睇真啲 真係唔錯㗎 到時候佢出你又咪會upgrade 依家彈咁多又咪齋up

  8. inghosuse 說:

    你用過先講啦, 我用左2天, 基本上這是我用過的最好的界面 ( 未計穩定性地比較 andriod/wp/bb Z10也很但可惜BB UI難看超膠機 ) safari 直頭 perfect 如果iPhone 6是4.3-4.5的“ mon, gs5 就真係一定技窮了 ( 膠機, 5.5″, $5500? 玩具界面? )

發表迴響

unwire TV

/%2F&show_text=1&width=694" width="694" height="547" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true">


更多同類文章:

最新文章