由日本到旺角表演被「大媽」捉趕 -Mr. Wally 專訪

讚好此文:

十一月 19, 2015 •人物專訪, 星級專訪

上月一身穿着英國漫畫《Where’s Wally》的街頭藝人 Mr.Wally 從日本來港表演,經過被人偷錢的小插曲 同 日本通多媒體創作人健吾讚揚後,已經一段時間沒有佢的消息。原來佢仍然係香港呢!就係依莉詩影商場聖誕裝飾的時候,撞到換上一身 Charlie Brown 服飾的 Mr. Wally ,我仲同佢傾咗幾句添!

 

DSC03096

夢想以音樂遊世界

如果大家聽過 Mr. Wally 的歌聲都不難感受到佢對音樂的熱誠。原來佢 15歲已經開始創作歌曲,夢想以音樂遊世界。就係佢讀完高中之後就沒有上大學,係日本拎住結他四圍走,「我發覺唱歌的時候可以同很多唔同人相遇,互相認識,我好享受分享音樂的過程,所以繼續做街頭表演。」至於點解要揀 Wally 的服飾,原來佢覺得大家唔會知《Where’s Wally》係邊出現,就好似佢唔知自己下一站係邊唱歌一樣,希望用音樂帶俾大家快樂。

 

DSC03080

和平相處先可以傳遞音樂

談到 10月佢來香港表演的經歷,原來除了發生被人偷錢的小插曲外,Mr. Wally 更加留意到旺角行人專用區的小生態。有一晚本來佢已經揀好位置開始表演,點知有一個疑似大媽捉住,將佢帶到一個又窄又近鋪頭的地方表演,結果被店舖的人投拆,仲報埋警。Mr. Wally 覺得好可惜,「明明大家都係條街到,應該可以和平相處,百花齊放,但依家變咗互相霸地盤。咁樣好難可以傳遞到音樂。」相比起旺角街頭唱歌的人純粹睇自己心情而唱,依莉詩更加感覺到 Mr. Wally 對音樂的執著。

 

DSC03090

遇到不幸事件仍愛香港

Mr. Wally 曾經係日本、台灣 同 香港 表演,雖然佢係香港遇到幾次不快的遭遇,不過佢仍然好鍾意係香港唱歌。「係日本唱歌時,路人多數會取笑我,覺得造型好搞笑,笑下就算,唔會認真聽我唱歌,而台灣人就比較怕羞,好少停下欣賞,加上好快會俾警察注意到,比較困難搵地方演唱。雖然係香港都有限制,但都有幾個地方可以表演,而且會有人圍觀,可以感受到有人用心聽自己唱歌。」對於原定最後一晚的街頭演唱有 300多人撐場,Mr. Wally 非常感激香港人對佢的關心同支持,更表示「雖然自己只係識日文,但從大家的動作、肢體語言都可以感受到對方的心意。同樣會努力學好 D 英文同大家溝通。」

DSC03098

 

下一站 APM

對於經常有人問到下一站會去邊,佢覺得心情好複雜,「自己好鍾意香港,但又想繼續去其他地方發放正能量。」幸好,APM 將會邀請 Mr. Wally 到商場表演,等香港的粉絲再有機會聽到佢的歌聲。雖然今次唔會著 Wally 套衫,不過依莉詩相信人地聽到佢的歌聲,無論佢係 Mr. Wally 還是 Mr.  Charlie Brown 大家都會認得佢吧!

 

DSC03100

日期:201511月21日 (15:00-17:00)、 1122日 (21:00-23:00)、12月12日(15:00-17:00)

地點:APM 大堂

 

表演片段(請耐心等候 Loading..)

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章