係商場睇飲清酒賞櫻花!海港城日本文化祭現場睇

讚好此文:

三月 18, 2016 •玩樂好去處

今年天氣時冷時熱,要掌握花期已經唔容易,何況係開得極短時間的櫻花呢?幸好,香港賞櫻地點又多一個啦!仲要係商場唔怕天氣唔好添!今日依莉詩就率先去海港城賞櫻啦!不過…
DSC01711

商場中的櫻花樹下

多棵由日本空運到港的櫻花放置係港威商場大堂,每棵土種櫻花樹都用了日本傳統木製清酒盛「枡」作為花盆,聽到得覺得充滿日本風味。正當我滿心期待之際,原來櫻花樹仲未開,只有好似桃花的光頹頹樹枝。不過都唔洗失望,相信過多幾日就會滿開,到時要把握機會賞櫻啦!依家就只好睇住櫻花樹下的「枡之演變」藝術展覽,當中展出了20款由「枡」為基礎而演變的手作,除了多款彩繪及剪貼作品外,更有藝術家將「枡」演變為可運行的時鐘、鍵盤及居酒屋等,十分有趣。

 

DSC01739

▲ 正當我滿心期待之際,原來櫻花樹仲未開,只有好似桃花的光頹頹樹枝。

DSC01742

▲ 不過都唔洗失望,櫻花已經含苞待放,相信唔洗幾日就會開花啦!

DSC01729

期間限定居酒屋

除了欣賞櫻花外,清酒亦係日本重要文化之一,所以港威商場大堂亦開設了期間限定居酒屋,供應近百款清酒、日本果酒同焙茶。當中更有唔少係係香港首次推出,例如來自石川縣久世酒造的「長生舞 大吟釀」及「長生舞 特別純米酒」、來自奈良縣風之森的「秋津穂  純米」及「Petit   純米吟釀」。此外,仲有多款佐酒美食供應。

DSC01721

▲ 小食方面有青瓜墨魚嘴、香蔥辣油牛舌、辣醬芝士 同 味付鵪鶉蛋。

DSC01714

▲仲有木魚汁卷蛋。

DSC01715

DSC01717

▲ 而燒物方面有燒日本豬肉腸同大蔥雞肉串。

DSC01735

▲ 最後就係迷你和牛漢堡。

想試的話,只要係海港城任何餐廳以電子消費每滿 $100,就可以換領清酒品酒券 1張(每張單據最多可換5張),又或者捐款 $120予「東日本大震災兒童未來基金」,就可以換領清酒品酒卡 1張,品嚐 10款清酒了。

DSC01726

▲ 居酒屋旁仲有日式的小遊戲,只要捐款就可以玩,有機會得到來自日本的特別禮物架!

DSC01722

日本櫻花文化祭 @ 海港

日期: 2016年3月17日至 3月31日 (上午10時至晚上10時)

地點:海港城港威商場大堂 I、II

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章