港女科技一週:我信納你個 Emoji 係嘲笑緊我

讚好此文:

八月 4, 2016 •數碼港女週記, 獨立評論

唔知大家使用 Emoji 嘅習慣係點架呢?可能港女份人比較浮誇啦,港女同朋友傾計嘅時候,經常濫用 ?、?、? 等 Emoji。一係唔打,一打就打一抽,用黎表示我嘅激烈反應,哈哈!但港女有啲朋友打字係完全唔用 Emoji 架,有時我打左一抽 ?  過去,佢覆返我「哈哈」兩個字或者就咁講「好好笑」就算,佢地話已經足夠表達到情感喇喎。Anyway,唔係個個都好似港女咁浮誇架嘛,我都 OK 嘅。

kg01

講開又講,港女琴日睇左一篇講職場上使用 Emoji 的文章,入面就話有教授指,喺工作場合用 Emoji 可能會令人感覺唔專業同埋態度輕浮;而有作家就認為唔同人對 Emoji 的理解及感受不同,要小心使用。

港女對於教授同作家的講法都係表示認同的,所以港女寫 Email 或者同工作伙伴 Whatsapp 的時候係會自動轉做認真 Mode,變得冇咁浮誇,亦會減少使用 Emoji,避免有不必要的誤會--但通常講 Thank you 嘅時候都會唔覺意加個 :),等人地覺得真心啲,唔只係一個反射動作。

Emoji 本身創作出黎有佢自己嘅意思,但因為文化、用法、語境等原因,喺唔同場合會出現唔同意思。簡單如一隻手指公 ?,一般我地會以為係讚好、Good,有時有啲人亦鍾意用佢黎表示 OK,但同時 ?  亦可以指截順風車。喺一啲中東國家、希臘及意大利等,? 就同我地舉中指意思一樣添。

所以如果係你喺一間國際大企業度工作,就最好少用 Emoji 交流喇,因為每個人睇 Message 都會先入為主咁以「我考慮 注意 留意 認為 信納」主觀感覺行先,冇法理根據架嘛,得失左人就唔好啦。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章