你敢住嗎?中國 19 日就起好的摩天大樓!!

讚好此文:

三月 15, 2015 •科技趣聞

講起摩天大樓,相信香港數量已經數一數二,不過人口多,到今日仍然有年青人買唔到樓;就算政府批再多地來起樓,但起樓都要幾年啦。短時間解決唔到問題?其實不難!有中國建築公司就提出以模組化方式建大廈,每日可以起三層,19 日就起好一棟 57 層高大樓,仲要比一般大廈建築環保!但問題係:起好咗,你敢唔敢住?

chinabuilding

點解會環保?因為根據該公司表示,由於大廈用一塊塊模組式興建,其實就好似砌 Lego 咁,預先做好一塊塊大廈「Lego」,到現場只是用幾架吊機將一塊塊模組吊上去並穩固於大廈本體,就大功告成!據該公司表示,這種起樓方式唔只超快,而且可以減少 15,000 架混凝土車運輸、亦沒有揚起灰塵的問題。此外,大廈外牆有 20 公分厚,具備保溫作用,而且四層玻璃窗可為單位節能 8 成,令每年減少 12,000 噸二氧化碳排放量,所以官方就聲稱:「起一幢樓,等於種 66 萬棵樹」!

不過對於像小編呢種比較傳統思想的人,19 日就起好的樓,送比我都真係唔敢住啦。有冇 unwire 讀者敢住?不妨大家傾傾。

來源:YouTube

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章