想玩《Minecraft 2》?Mojang CEO:2020 年後先再諗!

讚好此文:

八月 10, 2015 •遊戲情報

相信唔少 wire 民都玩過 Minecraft 呢款遊戲,甚至有 YouTuber 會直播自己玩呢款遊戲時的情況,Microsoft 亦示範點樣利用他們的 HoloLens 玩 Minecraft,可見呢款遊戲風頭一時無兩。不過問到何時會推出它的續集?早前 Mojang 的 CEO Jonas Martensson 就係接受外媒訪問時表示:「係 2020 年後,我先會考慮會否推出新作,但現階段似乎無呢個必要。」

minecraft

Jonas 係訪問中表示,雖然 Microsoft 剛推出了 Windows 10,但他覺得現階段無必要討論 Minecraft 2:「我不會講實 Minecraft 2 永遠不會推出,但係可見的將來,大家應該唔會見得到。」他更表示最快都要 5 年後,亦即係 2020 年後,才會考慮研發 Minecraft 的續集。

至於去年全面收購了 Mojang 的 Microsoft,他們的 Xbox「大佬」Phil Spencer 亦和應 Jonas 的意見,表示係 Microsoft 內部從來無就 Minecraft 2 的研發進行過任何討論。現階段都只會就 Minecraft 進一步增加內容及消除遊戲中的 bug 而努力。不過筆者覺得,Minecraft 採用如此開放的世界觀,就算沒有續集,相信都有唔少人造出更好玩的遊戲世界吧?

值得一提的是,第一套以 Minecraft 為題材的電影,將會係 2017 年上畫,他們亦已找到 Rob McElhenney 作為呢套電影的導演。究竟 Minecraft 的世界觀拍成電影會係點?筆者都好期待呢!

來源:Latin Post

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags:

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章