拍拖 跟 EDM 電子跳舞音樂兩者不能共存 ?

讚好此文:

十一月 19, 2015 •流動音樂, 獨立評論

真係開心,以後籮文每個星期都有一個機會同大家分享一下科技評測以外嘅嘢。今次想同大家分享一個故事,話說籮文有個朋友,佢好鍾意聽電子跳舞音樂(下稱 EDM,可以參考早前的文章)…

拍拖前⋯⋯

佢之前仲係單身嘅時候,都會相約朋友一齊落老蘭 Clubbing,當其他朋友都係去獵食嘅時候,佢就喺 Club 入面對住個 DJ 台,一邊聽住強勁節拍嘅音樂,睇住 DJ 同埋燈光效果點樣帶動氣氛 ,一邊好投入咁跟住節奏跳舞。就算期間有女仔埋身,佢都冇任何暇想,因為佢已經將全副精神放到節奏上面。

Ndx3P

▲其他人眼中,佢就好似上圖嘅男仔咁,人人都去獵食嘅時候,佢就企係 DJ 台前享受自己嘅世界。

拍拖後⋯⋯

直到佢同依家個女朋友一齊咗,初期都有繼續落 Club,但慢慢發現女朋友唔鍾意,並開始有怨言,「又玩到咁夜!」「又去識女仔呀?」「你試吓問其他女仔,邊有人會俾男朋友去蒲?」。當然我朋友試過帶埋女朋友去,希望女朋友可以知道落 Club 係咩一回事,但由於女朋友本身對依種音樂冇興趣,所以都唔會明白點解我朋友嘅諗法,只會見到場內有好多衣著性感嘅女仔,認為依啲就係我朋友鍾意落 Club 嘅原因。

 

「點解你唔明白我!?」

我朋友覺得好無辜,因為佢去 Clubbing 並唔係為識女仔,而係因為佢真心喜歡電子跳舞音樂。無可否認,大部份香港人都唔鍾意另一半去 Clubbing,一來可能係佢本身俾唔到足夠信心佢嘅伴侶,二來 Clubbing 文化受電影電視等主流媒體渲染,令人將 Clubbing 同一夜情、性生活等字眼掛勾。所以佢女朋友無錯架,唔想男朋友去 Clubbing 都只係出於緊張同關心。

Lan_Kwai_Fong

雖然事實上有唔少人去 Clubbing 都係為結識異性,但都有人係為咗聽下音樂跳下舞,享受一下氣氛,返工辛苦咗成個星期,去釋放一下生活壓力。我朋友覺得,依家唔係文革時期,依家係廿一世紀,點解仲要連聽咩音樂都被禁止,只可無奈地心諗:「想聽容祖兒陳奕迅就可以去聽演唱會,點解想聽 EDM 就要落 Club,要俾人覺得係去識女仔?」

EDM 去邊聽?

見到我朋友咁慘,我就幫佢諗下有乜解決方法啦。知道外國每年都有舉行大型的電子音樂節,例如全球巡迴的 Ultra Music Festival、比利時舉行的 Tomorrowland 、主要於美國舉行的 EDC Electric Daisy Carnival 等等,就算近至國內或台灣都有具規模的電子音樂節活動,全部都邀請到國際級 DJ 演出,而重點係:唔係喺 Club 舉行,而喺更大嘅場地,例如體育館,甚至戶外大草地上舉行,唔再係陰陰沈沈嘅 Night Club,出席者全部都當係嘉年華咁玩,普世歡騰。出席依啲國外嘅電子音樂節係我朋友其中一個夢想,但夢想歸夢想,奈何佢冇錢冇時間。

Dreamville_TheGathering_Crowd_Mass_day-27_0

▲比利時舉行的 Tomorrowland 音樂節,淨係睇圖都覺得形象比 Clubbing 正面好多啦!

好彩,我同我朋友講,近年有一個香港團隊致力於推動香港 EDM 發展,不定舉辦一啲大型活動,請來世界級 DJ ,將 EDM 由 Night Club 帶到亞洲國際博覽館等場地,將 EDM 帶到主流場地。佢地簡直係我朋友嘅救命恩人,終於「想聽容祖兒陳奕迅就可以去聽演唱會,想聽 EDM 唔一定要落 Club」。

之後我朋友同女朋友講,「BB,我聽日約咗幾個 Friend 去聽音樂會,晏啲返。」女朋友話:「哦好呀。」Yeah,成功過骨!

Screen Shot 2015-11-18 at 8.45.09 pm

總結:

雖然今次我朋友成功過骨,不過依個方法都係治標唔治本,女朋友仍然會覺得去聽 EDM 就係唔乖。我在此呼籲大眾正視電子跳舞音樂,聽 EDM 唔代表係爛蒲友,每種音樂都有屬於佢嘅地方,聽流行曲可能係去紅館,聽 Orchestra 就要去大會堂演奏廳,而 Night Club 就係 EDM 嘅屋企。你去紅館睇演唱會都不能夠排除有其他觀眾拍手打錯拍子,去 Club 當然都阻止唔到人哋親熱。無論你喜歡嘅音樂種類係乜,最緊要用自己鍾意嘅方式去享受自己鍾意嘅音樂,同時亦都要尊重他人,唔好戴有色眼鏡去睇任何一種音樂。

 

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章