港女科技一週:我地熱烈問候您

讚好此文:

五月 19, 2016 •數碼港女週記, 獨立評論

香港呢幾日被一男子搞亂成個城市嘅運作,揸車嘅被逼兜路,返工嘅被逼遲到。本來大家都已經躁底,但因為呢個人黎到又亂講野又耍官威,搞到民怨更加沸騰,就連平時不多香港人用嘅 Twitter,都突然出現一個本地味道非常濃厚嘅「問候 Hashtag」。

twitterhead

Twitter 呢個社交平台喺香港一向都較少人用,就連睇 Trending 的地區都冇得揀香港,淨係睇到 Worldwide。不過千祈唔好以為香港少人用,就等於呢個平台唔熱鬧,港女曾經出席過一啲國際活動,就見過一啲外國記者好多都鍾意用 Twitter,仲會用 Twitter 做即時文字轉播添。而今年初,Twitter 更公佈佢地喺日本嘅活躍用戶量比 Facebook 多成 1 千萬人,達 3,500 萬個用戶。唔同地區對於社交平台有不同取向,不能夠只係企喺自己的角度睇世界架。

雖然話就話 Twitter 呢個平台冇乜活躍嘅香港用戶喺上面,但早兩日竟然有香港味道濃郁嘅 Hashtag 跑出,仲上埋搜尋榜第一位!

IMG_6013

雖然排第一嘅 Hashtag 只有 2,300 幾個 Tweet,但都足以登上榜首!

國際間不少 Twitter 用戶對於一打開 Search 就見呢個「問候 Hashtag」表示嘖嘖稱奇,有外國網民話係第一次見到中文/廣東話 Hashtag,亦有人話第一次見到廣東話粗口(就已經成為 hashtag),仲紛紛使用/試用呢個「問候 Hashtag」,今次仲唔係 乜出國際 揚威海外?

zdj

無計啦,現實世界左一個水馬,右一堆執法者,想表達下感想都唔得,咪唯有轉戰網上宣泄囉。不過做鍵盤戰士可以發泄到嘅怨氣真係唔係好多架咋。

 

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章