Android TV 成趨勢‧未來選購首選

讚好此文:

三月 8, 2015 •家居無線, 影音產品

近年智能裝置,Android 手機已成一般人購買手機時必定會考慮的 OS 之一,加上多間廠商每年均會推出幾部手機俾用家選擇,自己可推高市場佔有率。挾著 Android 手機大熱之勢,近年就連唔少電視廠商都考慮採用 Android OS,令手機與電視連動更為方便,所以 Android TV 已成未來用家換電視時值得考慮的機款之一。

IMG_3615-590x442

 

 

更容易建構個人化電視

近年互聯網甚至智能平台普及,加上手機 APPS 可以自選時段睇番重播,用家節目自主性大了很多。再加上現時的 Android 手機,唔少用家都已習慣透過安裝 APPS 令手機功能個人化,當 TV 改用 Android 平台,亦自然令用家可按個人喜好,安裝合適的 APPS APK,加強電視功能,要令電視更個人化就更容易啦,唔洗好似以前咁「等運到」。

當然,Android TV 除了可以自裝 APPS 將電視功能個人化及豐富內容外,都同一般智能電視一樣,支援 Miracast 功能,要將從 Google Play 購買或者借番來的猛片、甚至嫌手機熒幕打機太細,都可以無線傳輸畫面去電視欣賞或者打機。咁樣一大班朋友或者屋企人要一齊睇戲,或者連線打機,都會比係手機或者平板度玩或者睇開心得多啦。

IMG_3443

IMG_3560a

 

精選 5 大電視 APPS 盡用 Android TV 優勢

除咗可以將手機 APPS 畫面傳輸去電視度用之外,其實而家唔少智能電視,都內置了自家 APP 商店,入面都有唔少專為電視介面設計的 APPS 甚至 games 俾大家免費下載來用或者玩!就算無,正如前文所言,大家都可以係網上下載可以係 Android TV 用的 APK 然後自行安裝。而家就等小編同大家介紹 6 隻必裝的 APPS,等大家都可以盡享 Android TV 的智能優勢啦。

文檔編輯 Documents To Go

如果有用過 Android 手機,應該都會識 Documents To Go 呢款文書編輯軟件。其實唔少智能電視的 APP 商店都可以下載到呢款軟件,係幾十吋大電視上面瀏覽甚至編輯 Word、Excel、或者 Powerpoint 檔案,肯定比係細小的手提電腦或手機熒幕上面爽得多吧。

20150306_155819

HKTV 香港電視

如果講到睇電視,又點少得舊年開台的 HKTV 香港電視?其實大家如果想係 Android TV 上面欣賞 HKTV 的節目,只要係電視入面安裝佢地既 APP apk,就可以架啦!部份電視仲支援埋點播功能,就算 miss 咗直播時段,都可以隨時之後睇番啦。

IMG_3452

TuneIn Radio

鍾意係手機聽收音機的朋友,相信對於 TuneIn Radio 呢隻 APP 唔會感到陌生。其實大家係大電視上面一樣可以用得到,TuneIn Radio 除咗可以聽到大部分香港的電台節目之外,就連外國的電台直播都可以聽得到。有時開住電視,用 TuneIn Radio 播下外國的音樂電台,然後邊做家務,都係一個幾唔錯的生活態度。

20150306_174145

YouTube

講到互聯網影片,又點少得 YouTube 份?其實唔少 Android TV 都可以透過 Play Store 下載到 YouTube 欣賞,就算你部 Android TV 無 Google Play Store,只要上網搵番個 apk 來裝,一樣可以睇盡 YouTube 平台上面所有過癮影片。後者唯一分別就係唔可以 login,其餘使用體驗基本上係相同的。

20150306_170159 20150306_174704

Red Bull TV

如果大家鍾意睇極限運動的話,應該都知道 Red Bull 呢款飲品都贊助咗唔少呢類比賽,佢地仲有專屬 APP 播放番呢啲比賽,甚至舉行直播活動!只要係 Android TV 上面安裝咗 Red Bull TV APP,咁樣幾時想睇極限運動比賽都無問題啦。

20150306_17422420150306_174301

Flipboard

又係一隻係手機同埋平板度大家耳熟能詳的 APP,Flipboard 呢款新聞 APP,最好嘅地方唔止包羅咗全世界嘅主要新聞網站,仲可以與 Facebook、Twitter 連動,係大電視上面睇新聞、甚至出 Facebook post 或者出 tweet,點都爽過係手機平板上面掛!不過要留意,如果大家要係 Android TV 上面睇到 unwire.hk 的新聞,記住要將地區改番做香港呀!如果唔係就搵唔到架啦。

20150306_174033

其實支援係 Android TV 上面玩的 APPS 仲有好多,有機會先再同大家多多介紹啦。

 

Android TV + 自家內容 = 王道

當然,Android TV 除了以上的好處外,某些廠商還會有自家影視平台,就好像樂視般,就擁有自家 UI,只要購買了電視,就包 24 個月「樂迷 99 狂睇組合」,可以兩年內任睇樂視香港 UI 版內超過一萬小時的內容,當中包括:電影、電視劇、音樂會等,包羅萬有。所以 Android TV 加上自家內容,相信是未來電視廠商的「王道」趨勢。

MarchUI_S40

如果大家想購買 Android TV,其實樂視最近就正在舉行 S40 Air 搶購活動,有 500 部俾大家先搶先有!想了解更多詳情,可以點按此瀏覽及登記。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章