挑戰整抹茶年糕!依莉詩試用 Whirlpool 蒸焗爐 (附食譜 + 步驟)

讚好此文:

一月 25, 2016 •實用技巧, 生活科技, 飲食

農曆新年就到,又係時候準備整糕點過年,但年年都食椰汁年糕同蘿蔔糕好似有 D 悶,於是我依莉詩就向惠而浦請教如何用蒸焗爐整抹茶年糕。味道特別之餘又易整,依家就等我分享食譜同製作心得俾大家,等你都可以係屋企整番幾底送俾親朋好友啦!

DSC08549

Step 1:準備材料

今次整抹茶年糕嘅材料非常簡單,基本上係普通超市已經可以買齊。而食譜上的份足夠製作一底(焗飯錫紙盤的)年糕。當然,如果打算整嚟送禮,份量可以再加啦!

DSC08432

抹茶年糕材料

糯米粉……………………… 230 g

澄麵 ………………………….70g

抹茶粉……………………… 10g

蜂蜜…………………………. 100ml

水………………………….… 100 ml

牛奶………………………… 200ml

菜油………………………… 30克 + 少許(用作掃糕盤)

 

Step 2:預熱蒸焗爐

因為製作的時間唔算長,10分鐘內已經可以將材料攪勻好,所以建議先預熱蒸焗爐,待材料攪勻好立即放入爐。

DSC08426

▲ 當然,係屋企想整可以用鑊隔水蒸,不過今次我就嘗試用呢部 惠而浦 m.a.x. 座檯式蒸焗爐 嚟蒸。

DSC08472

▲ 首先要將蒸焗爐以 100度 預熱 10分鐘。

DSC08445

Step 3:篩入粉類

之後就開始製作年糕。其實好簡單,就係要將所有材料搞勻就得,不過為免有粉粒,我地都係先粉類過篩。

DSC08447▲ 如想麵糊更幼滑,要先將糯米粉、澄麵及抺茶粉過篩。

Step 4:加入濕身材料

下一步就係加入濕身的材料,呢一步如果有打蛋器幫手就最好,就算無都唔係用多好耐時間。秘訣就係要將材料逐少加入,以面起粒。

未命名-4

▲ 將牛奶同水倒埋一齊以方便逐少加入粉中攪拌。加入牛奶同水後,粉團會慢慢變硬。攪拌到表面沒有水份就可以停止。

未命名-3▲ 然後加入蜂蜜及菜油,再攪拌成沒有粉粒的麵糊。

DSC08483

▲ 將麵糊倒入已掃油的焗盤。

DSC08499

Step 5:放入蒸焗爐

整開年糕的人都知道,攪粉唔係問題,最大問題係蒸的時候要睇火。蒸一底糕最起碼都要成個鐘,如果平時用鑊蒸要耐唔耐加水,但打開個蓋一來怕蝕咗度氣,二來又怕 D 蒸氣整濕個面,而用蒸焗爐就可以避免呢 D 問題。

 

DSC08505

▲ 將焗盤放入已預熱之蒸焗爐中,以 100度蒸 60分鐘。

DSC08507

▲ 放涼後,放入雪櫃中冷凍三小時以上就可以送俾人啦!

Step 6:切片煎

如果係雪櫃拎出嚟就咁食,會覺得有 D 黐牙,所以年糕通常都會蘸蛋煎,等佢脆口 D。

未命名-2▲ 到要食的時候,可以係雪櫃取出,並切成 1 cm 左右厚度的片。

未命名-1

▲ 然後蘸上蛋汁,用中慢火煎至 4 邊金黃色即可。
DSC08548

▲ 煎好咗雖然無咁靚,不過好食好多呢!

DSC08495

抹茶年糕心得分享 :

1) 選用適當抹茶粉

抹茶粉有好多種,一般來說顏色愈青綠愈高級。至於我今次用的抹茶粉係 DIY 材料店購買,大約 $10 就有 25g ,唔算太貴。成品的都算有抹茶味,不過就唔太濃同無苦澀味,抹茶控可能要加多 D 先得。如果想回甘味更重,我建議用八女抹茶粉,不過就千奇唔好用已經含奶粉的即沖抹茶粉,唔係就會唔夠色架啦!

2) 將濕身材料逐少加入減少粉粒形成

整年糕最怕係有粉粒,除了粉粒要過篩,逐少加入濕身材料亦可減少粉粒形成,而且邊加邊攪比較好。

3) 用筷子攪更容易

如果有打蛋器幫手當然好,但我係整的時候只用了手打,發覺加入水同牛奶之後用「孤寒刮」將粉粒壓碎比較容易,但加入蜂蜜同菜油之後用筷子攪更就力。

4)送俾人可用錫紙盤

我同時同了焗盤同錫紙盤整出來效果都差唔多,不過如果想送俾人用錫紙盤比較方便。錫紙盤有圓形同長形,過年前係街市特別多,大約 $10/2個左右。

DSC08528

依莉詩感言

年糕年年都食,今次試整抹茶年糕覺得好新鮮。無咗椰汁味,多咗陣蜂蜜同抹茶味,但口感依然煙韌,就算傳統的老人家都應該接受到。至於蒸煮方面,今次用咗蒸焗爐代替用鑊蒸確實方便好多,特大容量水箱,唔洗睇實個火,可以無間斷咁蒸足一粒鐘,而且噴注式蒸氣設計可以減少「倒汗水」,咁底年糕就唔怕蒸出嚟一個個窿啦!

 

 

惠而浦 m.a.x. 座檯式蒸焗爐 (MAX209S)

售價︰HK$ 6,498

相關影片﹕

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章