港女科技一週:外國嘅網媒特別正?學外媒做 Infographics

讚好此文:

十一月 10, 2016 •數碼港女週記, 獨立評論

琴日美國總統大選去到點票階段,全球轟動,我諗大家同港女一樣,畀人洗晒版,個個朋友都講緊呢單大新聞。港女琴日都有緊貼最新動態,開咗好多個新聞網出嚟睇唔同資訊。

cover

本來港女以為美國大選,睇美國啲新聞網跟進消息係理所當然最快最新,於是我就同時開住 The New York Times、CNN、Google 同埋朋友 Groups(笑)睇實狀況。後來竟然有朋友同港女講,原來呢幾個網都唔係最快,反而英國 The Guardian 先係最 update,加上網頁設計同 Infographics 做得靚,所以好好睇。以下港女就同大家分享 3 個網頁係點做美國大選啦~你地有其他覺得正嘅網媒都可以港女分享下㗎!

The Guardian(英國衛報)

screen-shot-2016-11-09-at-6-18-08-pm

▲ 英國衛報(The Guardian)昨日報道美國總統大選的版面。(網頁截圖)

你入過去睇就會明白點解呢個網會畀港女啲朋友大讚。除咗因為資料內容更新得快,版面設計都真係好易睇:成版除咗左下的灰色 box 可以碌上碌下,畀人睇入面啲相關新聞,其他位置一眼睇晒,就係咁多,最重要嘅資料都喺晒上面,冇得碌,亦唔使碌。

screen-shot-2016-11-09-at-6-29-10-pm

▲ 地圖仲可以放大睇唔同 counties 的投票率,下面仲有 Brief 講解基本投票資料,好 comprehensive。(網頁截圖)

CNN(美國有線電視新聞網)

cnn01-copy

▲ CNN 昨日報道美國總統大選的版面。(網頁截圖)

上面港女有提及過嘅 The New York Times 同 CNN 入面,其實港女鍾意 CNN 啲內容編排多啲。除咗有最重要嘅各個州份選舉人票數字,紫色圈入面,仲可以畀大家睇到人頭票數。據昨日下午 6:30 的數字,其實 Donald Trump 喺人頭上只係領先 Hillary Clinton 0.2%,如果唔係按選舉人票計算,D.T. 其實冇贏咁多。

screen-shot-2016-11-09-at-6-52-52-pm

▲Exit Poll 內容。(網頁截圖)

此外,港女亦好鍾意 CNN 喺點票結果下面,就放入 Exit Poll(票站調查),而唔係放參議院同眾議院嘅結果先。從 Exit Poll 的結果可以睇到唔同性別及年齡嘅投票意向,雖然看似普通,但呢樣其他網係冇做到,更加係好重要嘅資訊。

日本經濟新聞

screen-shot-2016-11-09-at-6-54-03-pm

▲日本經濟新聞昨日報道美國總統大選的版面。(網頁截圖)

會提到呢個網純粹係因為佢整得靚,資料方面就一定唔夠上面兩個網咁多㗎喇,但一入到去就好清楚咁見到個點票結果,無論係字嘅顏色大細,還是圖像的表達方式都好正,特此嘉許(笑)。

香港呢?

香港就梗係冇咁多資源搞咁多嘢啦,我地個個媒體都蝕住做(雖然人地都係),又冇咁多駐外記者,你淨係睇下而家各大報章啲網頁設計,就知啦。不過,今次其實係一個好好嘅參考,話說選委會選舉就嚟到,係~我地係冇票,但都可以隆重其事一下,製作返啲好睇啲嘅內容出嚟㗎嘛,咁樣大家都睇得開心啲啦,係咪呀哈姆太郎?

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章