港女科技一週:用 App 分析感情?!

讚好此文:

六月 1, 2017 •Android App, 應用軟件, 數碼港女週記, 獨立評論

咩年紀嘅朋友都會遇上感情煩惱,港女嘅好姊妹都一樣,有時出嚟食飯,就會同大家 update 下感情狀況。港女好記得有一次,大家一路食飯傾計,一路傳閱朋友 H 與傾慕者的 Whatsapp 訊息。然後睇完一大輪之後,好姊妹 Y 就俾咗啲意見朋友 H:「妳同人地傾計嘅時候要用多啲 emoji、俾多啲反應,人地先 feel 到你對人有興趣㗎嘛。同埋事無大小都要報備一下,等人地了解下你嘅日常生活。」

港女當年都有係咁易讀過下一啲有關「人際關係及溝通」嘅 course,印象中真係有分析過 small talk*對於同人打交道嘅重要性,估唔到會喺呢啲場合提返起。而外國就有人製作咗隻 App -Crushh 出嚟,以數據分析的方法拆解你同傾慕者嘅訊息對話,幫一段關係評評分。

Crushh App 嘅演算方法源於 20 萬段關係嘅分析,當中仲諮詢咗社會學家同心理學家嘅意見,無論係標點符號、emoji 定係表達方式,都係個 App 嘅分析範圍之內。但唔同年紀或者性格嘅人,其實訊息內容好唔同,個 App 都可以自動調整。最神奇嘅係,個 App 仲可以按照你地嘅對話製作一個評分圖表,等你知道幾時幾日你地嘅關係開始走下坡,或正在改善。

聽落好似好勁,但有專家就話呢個好可能只係一個研究階段,同埋個 App 其實無咩可能會「明白」message 嘅內容,因為好多時我地講嘢都不時夾雜好多隱喻、抽水、講笑等,數據分析主要從句子結構出發,唔係語意出發,所以未必咁準確。

港女就有 down 落嚟諗住試下嘅?,好可惜佢只係支援短訊,其他 message apps 如 Whatspp、LINE、Facebook Message 等都用唔到,同埋暫時只有 Android 版本。港女其實就唔係幾信個 App 係 work 嘅,同埋咁樣做港女都覺得唔可取:即係有日我覺得男朋友對我感情淡咗,我唔直接同佢溝通,反而用個 App check 佢,好似想攞啲咩證據咁。這樣好嗎?

 

*編按:small talk 是指一些無關重要的日常對話,例如寒喧、俾反應等。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章