夏日清爽 ! 女生脫毛方案比拼

讚好此文:

七月 6, 2015 •扮靚科技

hairremove

夏天熱辣辣,無三十都有廿幾度,背心熱褲又係時候出動。但對於好似小編呢 D 毛女孩嚟講,脫毛確實係一件令人困擾既事,又痛,又敏感,最慘就係唔持久。好多姊妹都會諗住做激光永久脫毛就可以一勞永逸,但下下逐個部位收萬幾蚊,真係聽到都心寒。其實不同部位既毛髮可以採用不同既脫毛方式處理,未必一定要用到激光既。今日小編就同大家分享一下多年嚟既脫毛經驗,希望幫到大家選擇合適既脫毛方法啦!

三種毛髮分清楚

係脫毛之前,我地要分清楚想脫既毛髮係邊一類。一般來說人類既毛髮有 3種:胎毛、柔毛 同 永久毛。胎毛就係一出世時既 BB毛,非常細而柔軟,通常不含色素,出世後一段時間就會自然脫落。而平時係面同身體既毛叫做柔毛,很少超過 20cm。最後,頭髮、腋下、比堅尼位比較粗黑既就係永久毛,由於係真皮層深處,有明顯的毛球,所以去除既時候亦特別痛。

Hair_growth_cycle

 

去除表面法

剃刀

使用方法:使用剃刀前要先將肌膚徹底清潔,並且塗上乳液以作保護。之後再用剃刀以逆毛方向刮除毛髮,只將皮膚表面的毛髮刮除。

徹底度:★☆☆☆☆

持久度: ★☆☆☆☆

痛楚程度:★☆☆☆☆

容易過敏程度:★★★☆☆

小編點評:大部份女仔第一次脫毛都係用剃刀,除左貪佢平,唔會痛同埋即時見效。不過,就唔太持久, 3-4日又要再剃,而且過程中好容易破壞皮膚的角質層,減低對環境的防禦力,造成毛囊發炎。如果剃腳踝、膝頭等唔平既部位就更加要小心,唔係好容易刮損。長期使用亦有可能因為毛孔閉縮導致毛髮倒生,造成表面突起小顆粒,到時就更易刮損,所以小編通常都會在臨時要出街但唔記得脫毛既時候用。

2015-07-02_185705

 

脫毛膏

使用方法:脫毛膏通常都係強鹼性的化學物質。清潔好肌膚後,將脫毛膏順毛塗敷在毛髮上 5-10分鐘,以軟化毛髮根部,再用刮除去,最後用水清洗。

徹底度:★★★☆☆

持久度: ★★☆☆☆

痛楚程度:★★☆☆☆

容易過敏程度:★★★★☆

小編點評:用脫毛膏雖然唔會痛,不過就有強烈既味道。雖然依家出了很多花香味既配方,但就變得容易敏感。而且脫毛膏唔持久,2-3日就會長出新的毛髮,如果頻繁使用會更易刺激肌膚。小編曾經用過 veet 幾種唔同既脫毛膏,但都出現過敏,不但脫唔清,仲令到小腿紅卜卜同痛,所以後來都無再用這種脫毛方法了。

2015-07-02_185901

 

熱力脫毛

使用方法:熱力脫毛聽起來有點像傳統去豬毛的方法,利用熱力碳化表面毛髮,並直接傳導熱能至毛囊,減慢毛髮生長。

徹底度:★☆☆☆☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★☆☆☆☆

容易過敏程度:★☆☆☆☆

小編點評:呢個方法比較少聽,不過小編幾鍾意呢種方法。之前試用過 No!no! PRO5 ,唔單止唔痛,又唔敏感,仲連少少熱力也感受不到。至於,脫毛效果只同用剃刀差不多,脫完都仲會有少少黑點,D毛一星期就先開始生番。不過一部要成三千幾蚊,小編最後都係無買到呢!

2015-07-02_190034

 

連根拔起法

眉鉗

使用方法:用鉗夾住毛髮的根部靠近皮膚,順毛生長方向一條一條拔除,最後可以用爽膏水收細毛孔。

徹底度:★☆☆☆☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★★★☆☆

容易過敏程度:★★☆☆☆

小編點評:拔一次,毛髮大約一個月左右先會再長出,但要用鉗逐條毛拔除非常費時,而且力度要掌握好,盡量避免將毛髮夾斷,有時夾得太耐會眼花呢!鉗既時候會有少少痛,如果係拔除腋下等永久毛就更痛,可以試下按住毛上面的肌膚以減輕痛楚。除左適合毛髮稀少既女仔,如果用其他脫毛方法有漏網之魚都要用到呢!

2015-07-02_190614

 

脫毛器

使用方法:將脫毛器在皮膚表面滾動,刀頭運轉時一次過夾住多條毛髮,扯起毛髮後拔除。

徹底度:★★★☆☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★★★★★

容易過敏程度:★★☆☆☆

小編點評:脫毛器就好似係一個大型既鉗,會一次過將幾條毛拔除,痛楚當然係用鉗幾倍啦!但又快幾倍,所以最好就係沖涼時用,以減輕痛楚。

es-wd51-p

 

蜜蠟

使用方法:蜜蠟一般都係美容院使用,多用係腋下、比堅尼位等毛髮較粗的位置。首先要順毛髮生長的方向均勻塗上熱蠟、暖蠟或冷蠟,不宜過厚,然後緊緊蓋上貼布,逆毛的方向盡可貼近皮膚快速撕除。

徹底度:★★★★☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★★★★★

容易過敏程度:★★☆☆☆

小編點評:蜜蠟脫毛需要快,而且徹底,但那種痛,小編試過一次脫腋下已經怕怕,就算事前冰敷左,都減輕唔到痛楚。最慘係,如果你既毛髮從唔同方向生,可能要脫幾次先乾淨。如果要一個月去美容院俾錢做一次,我諗未必個個女仔都可以堅持到。

06f118ca175083e

脫毛蠟紙

使用方法:蠟紙脫毛既原理跟蜜蠟差不多,但減少左塗蜜蠟既步驟,將蠟紙貼在肌膚上,然後逆毛撕下。通常都係家居用,用係手、腳、面、眉更多。若毛髮略長,應先用鉸剪修短到約 5mm。

徹底度:★★★☆☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★★★★☆

容易過敏程度:★★☆☆☆

小編點評:蠟紙係家用的脫毛方法來說都算貴,一張蠟紙用過一次再用就會得番一半效果,如果要脫一對腳就幾乎要用半盒蠟紙,如果要脫多個部份的話,一個月脫一次其實唔太化算。

2015-07-02_191618

 

光學脫毛法

宅光脫毛

使用方法:宅光脫毛係以選擇性光熱分解的原理,讓毛幹上的色素選擇性吸收大部分的光波,最終達到停止毛髮生長的效果。

徹底度:★★★★☆

持久度: ★★★☆☆

痛楚程度:★★★☆☆

容易過敏程度:★☆☆☆☆

小編點評:記得初初出宅光脫毛機既時候,小編真係好興奮,因為佢聲稱可以永久脫毛,而且去 Fitboxx 試機亦唔覺得痛。可惜小編買左部 Silk’n Flash & Go 番去,隨著用既次數增加,度數同強度都會增加,當加到 4度既時候就開始覺得痛了。每打一下,小腿就會不由自主咁彈一下。不過,宅光脫毛唔會有即時有效果,需要接受一年半到兩年既療程,為左靚,而且俾左四千幾蚊,我乖乖咁就足兩年,每個月一次,可惜唔知係自己打得唔均勻還是甚麼,結果一小腿可以有些地方有毛,有些地方無,變得非常怪。當然脫毛效果因人而異,而且一部份就可以脫多個部份,還算不錯。

image0171

 

 

彩光脫毛

使用方法:雖然宅光、彩光同激光都係以破壞黑色的毛囊組織來終止毛髮生長,但彩光的光源強弱不均而且分散,不單只能打進皮膚表層,更可能會因光源控制困難,而容易灼傷皮膚,所以要找相得過既美容院做。

徹底度:★★★☆☆

持久度: ★★★★☆

痛楚程度:★★★★☆

容易過敏程度:★☆☆☆☆

小編點評:彩光脫毛雖然比起激光脫毛平,不過就係有好多脫毛出事既個案,所以小編一路都唔敢試。不過現在都有唔少牌子出左家用彩光脫毛機,例如:PHILIPS Lumea IPL,唔知有無 Wire 民可以分享下成效呢?

2015-07-02_192355

 

激光脫毛

使用方法:激光既光源強而集中,可打進較深皮層,徹底破壞黑色毛囊,所以需要既療程次數較彩光少 ,係現時美容院最常用既脫毛方法之一。

徹底度:★★★☆☆

持久度: ★★★★☆

痛楚程度:★★★★★

容易過敏程度:★☆☆☆☆

小編點評:講左咁耐,你可能以為我最後都係覺得激光脫毛最好,但咁就錯啦!因為小編就係一個做左足足年幾療程,白白俾左兩萬幾蚊,脫手毛,面毛同腋下都失敗既例子!最後仲要被困美容中心,報埋警都攞唔番錢!小編唔係要在這裡完全否定激光脫毛既功效,始終效果因人而異,不過就真係要揀一間相得過既美容中心,同埋要有心理準備,你可能比幾百蚊試脫完腋下,仲有前臂、上臂、手腿…單單係面部都已經分成 5 part既價錢了!幸好依家唔少牌子出左家用激光脫毛機,例如:Rio Laser Tweezer Instructions,打每一下既範圍比宅光機細,不過比較集中,我睇應該可以試下。

2015-07-02_193049

 

脫後注意事項

講完脫毛既方法,脫毛後其實都有幾個注意事項。首先, 唔可以去桑拿浴、蒸汽浴、照紫外線燈同曬太陽,因為受熱後很容易令脫左毛既肌膚會變得敏感。另外,脫毛期間一些角質層被黏走,皮膚會好乾,因此一定要塗番 D 輕身既保濕啫喱。最後, 無論用邊種脫毛方法,或多或少都會有皮膚損傷,所以唔好去游水,避免感染。

 

資料來源:skin168、leechitse.myweb.hinet

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章