hello wire 民 ! 本周 unwire 編者話

讚好此文:

三月 4, 2016 •獨立評論, 透視unwire.hk

到了星期五,unwire 編輯部在這裡自由地想寫甚麼就寫甚麼,看看他們在生活上有甚麼意見

 

RIP

Arthur 
每次有藝人離開我地,好多人都會忽然感性喊苦喊忽。平時可能睇都無睇,不過人一走仲慘過自己親人去左咁。社交網絡下產生的文化真係怪,見其他人感性就會想加入成為一份子,借機 show 下自己有幾咁感性。其實你唔識的,留下一句 rip 或直接跳過唔係罪,無需要假感性,人地死左先黎 wiki 一堆野出黎 copy 扮熟,真係無需要的。

wpid-wp-1414548053526

賭神

Ducan

無嘢寫,講下故:
高進:「再敢賭落去,洪爺你都無晒錢,無謂要你輸埋個賭場要執笠就唔好啦」
洪爺:(機械聲)「估唔到你高進咁粗暴想執我笠 ?好, 我而家大你五百萬 cash ,一張支票仲有乜乜瑞士銀行本票,再介紹下賭場下個月八個新遊戲..」
(高進此時看到手提包中下方全是一百元,笑而不語)
荷官: 洪生,你有 cash 不如比左我地班手足出糧先 ..好嘛?

(以上故事純屬虛構)

螢幕快照 2016-03-04 下午5.53.56

模擬電視一日繼續,觀眾混淆依然

艾域
隨著亞洲電視不再永恆、大台無綫電視與不少觀眾背道而馳,即將開台的 ViuTV,的確是為本地電視業注入一絲新意。但當 ViuTV 在官方網站公布接收方法時,就又再提及「nowTV 機頂盒」、「電視機頂盒」等詞,再加上政府又指出香港電台將會接手亞視提供模擬廣播,頓時令艾域身邊不少人都向我查問,究竟 ViuTV 是否需要額外安裝機頂盒才可收看?香港電台為何已有 31 至 33 台,卻又說她會接手亞視等等問題。

先在此說說在亞視牌照被收回、ViuTV 又啟播之後,我們將可收看甚麼電視台吧。其實為何至今仍有人會想知道,收看 ViuTV 是否需要額外機頂盒,艾域認為是因為本地模擬廣播遲遲未結束,正是令觀眾混淆的主因。其實香港所有模擬及數碼頻道,均是採用 PAL-I 及 DTMB 廣播制式。早年的電視機包括薄屏電視,都只會內置 PAL-I 模擬電視調諧器(Tuner),因此無法接收以 DTMB 廣播的數碼頻道,而當時市場上就出現林林總總的機頂盒,亦即內置 DTMB 數碼電視調諧器的產品。

但現時市場上的電視機,都已全部內置 DTMB 調諧器,若果仍無法負擔更換數碼電視機,DTMB 機頂盒現時的價格亦已非常低廉,二三百多元就有交易,政府仍以這類用戶未換機為因,而將終止模擬廣播的年期一再延後(本來訂於 2012 年底,及後更改至 2015 年底,最新年期則是 2020 年),卻不是及早強制終止模擬廣播,以及為數碼廣播再作相關宣傳及教育,就只會進一步做成觀眾混淆,以為新加入的數碼電視台都需要額外添加機頂盒才可收看。

現在內置 DTMB 調諧器的 iDTV,二三千元一定有交易,若想沿用現有電視機去收看數碼廣播,買一個二三百元的機頂盒已可解決,要待 2020 年才停止模擬廣播,實在說不過去。

DTMB_01

 

 

智能錶真係救左我一命

依莉詩

穿戴式的科技出得愈來愈多,但對我呢個一向食無定時,又少休息,完全唔注重健康的人嚟講,總係覺得無咩用。直到上星期,我深切體會到測心跳、步數、睡眠質素有咩用。 相信近排唔少人都病咗,我都唔例外,不過見只係咳同喉嚨痛,所以都照番工。到放工,屋企人同我慶祝生日,所以出咗街食飯。問題就出現啦,我覺得自己個心跳得好快,起初都唔覺得係咩,所以屋企人都繼食飯,無理到我。不過我就無晒胃口,愈來愈覺得唔舒服,亦因為最近男朋友送咗隻智能手錶比我,所以我就即管 check check 自己的心跳,發現唔只係我的感覺,原來真係愈跳愈快。

食完飯,我決定要去睇醫生,不過太夜,睇開有夜診的診所已經 full booking ,只好去睇急症。 去到急症室的時候,其實我已經好暈,但估唔到一去分流站,護士已經立即叫輪椅,推咗我去急救室的床了,之後的事我都唔太清楚了… 幸好,大家見到我寫呢篇文即係已經無事了,不過今次之後,我明白到要好好照顧自己身體係幾重要,同時亦好多謝果日照顧我的醫護人員同家人。

 

images-9

打手廣告

天恩

其實做咗咁耐,最有趣的就係見到讀者「xx打手」「廣告」的回覆,見到有同事去到用「死全家」黎回覆讀者唔係廣告,真係去得好盡。係的,網絡世界係多左好多置入式的廣告,亦有讀者明白有廣告係好正常的事,但其實大部份都是過於敏感。有時同事真心喜歡果件產品就會想寫多少少,但]心血文章出街後淪為廣告、XX打手抺殺左,好多只係望一望都題就判你死刑,都幾心酸。所謂「廣告」只係更花心機去找尋讀者同產品的交叉點,呢個新技術或者功能係現實生活中會方便到邊一類的用家,兩邊找尋一個連結關係。但如果產品攞到上手係唔掂的,就唔會黑寫成白,明明無就寫到有。

 

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章