依莉詩:「減到肥,自動計數」— SMART ROPE 智能跳繩 評測

讚好此文:

五月 18, 2016 •健康, 評測, 運動科技

依家乜嘢都要智能,就連跳繩都要用 Apps 計數,咁考體育就無得走數啦!見咁得意,我依莉詩就借咗嚟跳番幾下。

DSC05108

著地自動計步數

SMART ROPE 智能跳繩係 Kickstarter 集資成功的產品,最近香港都有得賣了。外表上佢同一般膠質的跳繩無分別,長度分為 XS-XL (228cm-201cm),不過繩中間就有 23粒 LED燈,而手握位有藍芽裝置以連接手機 Apps。跳起上嚟唔會特別重,同平時無乜分別,所以如果唔連接藍芽可以當普通繩咁跳。

 

DSC05031

▲ 智能跳繩外表上佢同一般膠質的跳繩無分別,不過就可以連接 Apps ,紀錄每日跳繩數據。

DSC05026

▲ 智能跳繩因為中間有條 LED燈,唔可以好似平時收繩咁打結,所以附送了一個繩包俾你收納。

DSC05949

▲用 USB 充 2小時電就可以使用 36小時,如果每日跳半個鐘,應該兩個月先要充一次電。

DSC05055

LED燈邊跳邊顯示

繩中間部份比較硬,藏有 23粒 LED燈。只要連接好手機,跳的時候會出現 4位數字的跳繩記錄。我諗正常人一日最多都係跳幾百至幾千下,4位數應該好足夠。呢個功能幾方便,唔洗下下睇住個 App 先知自己跳咗幾多下,不過我同幾位同事試過,發覺佢顯示嘅位置次次都唔太一樣,有時甚至係背後,根本睇唔到,要重新起步再調節位置。

DSC05154

▲ 跳繩的時候可以睇到自己跳咗幾多下。DSC05164

▲ 不過有時佢會顯示咗去其他地方,需要重新起步再調節位置。
DSC05033

App 紀錄每日次數

只要將智能跳繩連接去手機 App 就可以知道自己每日跳咗繩的下數、時間,所消耗的熱量 同 目標量。你仲可以輸入個人數據,如年齡、身高、體重等,以制定每日需要的運動目標。如果你有智能手錶等其他 health care 產品,呢個 App 可以直接過數據,咁就可以更方便管理自己的運動計劃。不過我用咗幾部 Android 手機都連接唔到,唯有用 iPhone 先可以正常使用。

Screenshot_2016-05-18-12-02-37

▲ App 的介紹相當簡潔。
Screenshot_2016-05-18-12-01-00▲輸入咗個人資料之後,佢建議我每日跳 3600下。(媽,我平時 100下都跳唔到啊!)

IMG_6005

▲ 除咗顯示跳咗幾多下,仲會有時間,所消耗的熱量 同 目標量作紀錄。 IMG_6011 ▲ 仲有圖表分析你一個星期、一個月或者一年的數據。

DSC05062

依莉詩:「自動計數唔會走數!」

呢條智能跳繩唔洗自己數跳咗幾多下又真係幾方便,不過索價近千元好似有 D 貴。如果平 D 可能會有唔少學校買嚟考體育,咁大家就一定無得走數了。另外,要正常顯示次數,只可以係普通直搖跳先得,如果想玩下花式跳交叉繩就顯示唔到了。至於 Android 手機連接唔到的問題,我諗可能要等 App更新先得了。

DSC05097

▲ 高過我嘅同事小明就覺得 M碼短咗少少,如果長多 3-5cm 就更好,跳得快時就會無咁易 CLICK 到。睇嚟幾個人唔同高度係唔可以共用啊!

 

售價:$880

查詢:JC Shop

地址:觀塘創紀之城 5 期 apm 商場 L1-23 號 (3148 9455)、銅鑼灣 wtc more 世貿中心 408 號舖 (3102 2783)

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV

/%2F&show_text=1&width=694" width="694" height="547" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true">


更多同類文章:

最新文章