Sony Xperia XZ3 試玩 娜姐:全日單手操控真係得?

讚好此文:

十月 16, 2018 •手提電話

智能手機已是今時今日一般人隨身必備的裝置,但不少手機熒幕都偏大,令大家都需要用雙手操作,在搭車、行路時確實不太方便。最近娜姐就轉用 Sony 最新推出的 Xperia XZ3,據稱是可以完全單手操控的大熒幕智能手機。究竟是否真的可以?娜姐一於試用一天,看看 XZ3 是否真能讓她單手走天涯!

8:00am – 單手開 APP 唔驚仆親

一早起床,當然要趕著上班啦。每天番工都要搭地鐵,早上繁忙時間自然人迫人,位又未必有得坐,仲要雙手拿著手機,地鐵一急停,真的隨時仆親。好彩 Xperia XZ3 設有 Side Sense 功能,只要單手就可以開 Spotify 聽歌或者開 Netflix 煲劇,咁就可以一隻手完全操控手機,一隻手握緊扶手,終於唔洗再做「仆親」達人了。

▲只要用手指輕點機側兩下,就可以開啟 Side Sense 介面。

▲之後再點按 Netflix 快捷鍵,就可以開始睇戲了。

8:15am – OLED 熒幕黑位實淨睇戲煲劇一流

找到位置企定定,要開始睇戲了。剛想起最近 Netflix 最近上了一套之前好想睇的《志明與春嬌》,一於開來睇先!咦?Xperia XZ3 採用的 OLED 熒幕,唔止有 2K 解像度,畫面仲要比以前電話用的 LCD 熒幕靚好多,黑位暗位真的夠黑夠實淨,加埋 Sony 由 BRAVIA 電視引入到手機的 TRILUMINOS Display for mobile 同埋 X-Reality for mobile 技術,以後在手機睇戲煲劇就可以有在電視欣賞的質素了,正!

▲搭緊地鐵番工,在車上當然是睇電影娛樂一下啦。

▲Xperia XZ3 採用了 OLED 2K 熒幕,不但色彩鮮豔漂亮,而且黑位亦十分實淨,終於見到楊千嬅的衣服不是灰黑色而是真正黑色了。

8:45am – 熒幕喺陽光底下都睇到

落了車,通常我都會在上班行路途中,爭取時間來瀏覽私人 Facebook 或者透過 WhatsApp 與朋友聊天,畢竟回到公司就要忙工作,哪有時間處理私事呢?不過以前手機的熒幕只是 LCD,在日光下要用手遮光才可睇得清,十分麻煩。但 Xperia XZ3 採用的 OLED 熒幕,亮度比一般 LCD 熒幕高很多,即使在日光下都可以睇得清楚,以後要邊行路邊睇 Facebook 覆 WhatsApp,單手都搞得掂啦。

▲番到公司就處理唔到私事啦,自然在番公司路上爭取時間睇睇私人 Facebook 同埋覆埋朋友的 WhatsApp 訊息啦。娜姐只需要用單手輕輕在機側點兩下,就可以開啟 Facebook 了。

▲由於 XZ3 採用 OLED 熒幕,所以即使在日光下,都可以清楚睇到熒幕上的內容哦。

▲想返回上一頁?在機側用手指由上向下輕拉就可以了,一樣可以單手搞掂!

11:30am – 單手覆 Email 無難度

回到公司,當然是要努力工作啦!工作一般都在電腦上做,但有時要快回同事或者工作伙伴的電郵,用手機覆隨時更快。呢個時候,只要用 Side Sense 就可以單手開始 Gmail,之後再用單手覆電郵,無難度啦!另外大家會發現在不同地方 Side Sense 的程式排列都不同,因為它內建了 AI 功能,會因應用戶的使用習慣、需要、以及所在位置及使用手機的時間,AI 將認為最常用得著的 APPS 排列在前,令用家更方便找到需用的 APPS,確實很方便哦!

▲回到 office,手機放一邊專心工作吧。

▲雖然工作主力都是用電腦,但有時要簡單覆個電郵畀同事,用手機還是比較方便一點,同樣輕點機側兩下,透過 Side Sense 介面就可以開啟 Gmail。

▲由於 XZ3 機身較修長,所以單手打字都無問題啦。

12:30pm – 單手輕鬆拍下美人美景

好不容易等到食午飯時間,快快手食完去海旁散散步輕鬆一下先!遇到如此漂亮的景色,當然會拿手機拍下來啦,Sony 的 Xperia XZ3 要開相機超輕鬆,它的 AI 啟動拍攝功能,只要橫向舉起手機,再按實快門鍵就可以輕鬆影低相片。

▲有靚景喎!娜姐即刻拿部 XZ3 影低佢先。

▲要啟動 AI 啟動拍攝功能十分簡單,首先在熒幕關閉的情況下,如此橫向拿著 XZ3。

▲之後再舉起 XZ3 至與臉水平位置,就會出現像上圖這樣的介面,代表 AI 啟動拍攝功能已成功開啟。

▲最後按下 XZ3 機身的實體快門鍵或者熒幕上的輕觸式快門鍵,就可以拍照啦。

▲這就是娜姐用此方法拍下的風景相,是否十分漂亮呢?

▲用主鏡拍娜姐,可見主鏡拍出來的相片質素相當不錯哦。

另外,要影人的時候,亦有預測拍攝功能,在按下快門按鈕前相機已經開始緩衝影像,並會影低最多四張相片,大家就可以從中揀最靚的一張相片儲存,隨時拍下美人美景。

▲拍照時,如果相機感應到所拍影像中有移動物件或人,就會自動啟動預測拍攝功能,在按下快門按鈕前已經開始緩衝影像。至於如何知道哪張相有啟動此功能?瀏覽相片時,會出現「按此選取最佳相片」,這就是有啟動此功能的相片了。

▲相機會將按下快門鍵前的最多 3 格緩衝影像儲存下來,用家可以在當中選擇想儲存的相片,之後可選擇只是「儲存此相片(即選擇了的相片)」,或者「儲存所有相片」。

▲之後 XZ3 就會按用家選擇去儲存合適相片了。

值得一提的是,XZ3 仲可以用 microSD 記憶卡擴大儲存空間,最多支援到 512GB,要影幾多相或者片,都唔驚唔夠位啦。

 

▲XZ3 還支援以 microSD 記憶卡擴充儲存空間,最高支援至 512GB,咁就一定夠用啦。

8:30pm – 自動美顏影靚靚 selfie 相

終於放工了,約朋友食個晚飯先!去到一間靚靚餐廳,食物賣相又吸引,當然要發揮港女本色:相機食先啦!Sony Xperia XZ3 的前置相機,設有美顏功能,而且可以自行調節不同項目的美顏程度,例如:眼有多大、臉有多 V 等等,最適合我這種有要求的美女使用!

▲XZ3 的前置相機,只要點按「模式」旁邊的人像圖示按鍵,就可以啟動美顏功能,而點按中間的不同項目,更可以就膚色、亮度、眼睛大細及臉型進行微調。另外,點按最左方按鍵,更可以拍攝淺景深相片。

▲拍出來的淺景深加輕度美顏人像相片,效果不錯哦!

另外,遇著玩浪漫氣氛的餐廳,通常都會比較暗,XZ3 還可以用熒幕充當閃光燈補光,這樣就可以影到美食及餐廳環境,又不會影到「口黑面黑」或者受現場光影響令人臉偏色。

▲上面兩張相就是沒有使用熒幕補光燈(左)及有使用熒幕補光燈(右),以前置鏡頭拍出來的 selfie 相片,大家又覺得哪張較漂亮呢?

▲用主鏡拍低美食,效果都十分不錯哦!

10:00pm – 單手開 game 隨時食雞

終於忙完一天回到家,當然想輕鬆一下,約朋友玩玩《PUBG Mobile》食下雞,有了 Sony Xperia XZ3,就可以舒舒服服躺在沙發上,單手在 Side Sense 開 game,之後就可以立即進入遊戲世界,與朋友盡情玩樂了。

▲娜姐回到家中,當然立即用 Side Sense 單手開 game,同朋友一齊「食雞」輕鬆一下啦。

▲食雞又確實比較難用單手玩,不過 XZ3 機身頗輕,拿上手又舒服,在這部手機的 OLED 熒幕上全熒幕玩食雞,加上左右一對立體聲喇叭,聲畫不只無問題,直頭是爽。

▲XZ3 擁有旗艦級的硬件規格,玩《PUBG Mobile》就算將畫質及幀數開至最高,都運作得十分暢順呀。

當然,XZ3 本身都有旗艦級的硬件規格,包括:Qualcomm Snapdragon 845 處理器、Adreno 630 圖像處理晶片、6GB RAM 等,就算玩「食雞」開到最高畫質都唔會窒,而且設有 S-Force 前置立體聲喇叭,打機不但畫質,音質都夠哂震撼。加上內建有 3,300mAh 容量電池,即使番工用了一天,不用先充電都可以直接進入遊戲世界。

▲XZ3 內建了 Qualcomm Snapdragon 845 處理器、Adreno 630 圖像處理晶片及 6GB RAM,絕對是旗艦級配備。

▲以安兔兔評測測試,獲得 283,557 分,由此推斷基本上在 Xperia XZ3 上玩甚麼手機遊戲,都可以有十分流暢的體驗了。

 

總結:單手操控女仔都得!

其實近年不少手機都可以單手操控到,但不少都是男士或者手掌較大的用家才能單手操控到,而這部 Sony Xperia XZ3 娜姐試用了一整日,就發現基本上除了要雙手打機(因為遊戲需要)外,90% 以上情況下都可以單純用單手就可操控一切,而且由於 XZ3 採用較修長的設計,加上十分體貼的 Side Sense 及各種體感操控功能,所以即使手掌較細的用家或者女士,都可以輕鬆單手操控、使用甚至打字、影相等。所以對於機不離手的香港人,Sony Xperia XZ3 確實是十分體貼的隨身裝置。

售價:$6,598
查詢:Sony(8203 8863)

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章