【專訪】冷氣技工玩Cosplay十年 自學3D打印轉職道具師

讚好此文:

八月 28, 2018 •人物專訪

提起 Cosplay,自不然就會聯想到打扮得像動漫人物的可愛女生,有想過「冷氣佬」都會Cosplay嗎 ? 90 後的 Bruce 玩了 cosplay 十年,本身是冷氣師傅的他因為想做出完美的cosplay服,自學 3D 打印,更在3年前轉行當3D打印道具師。

相關文章 : (雞蛋妹 : 記得看完相關文章才看這篇文章~)

【專訪】香港道具師 3D 打印動漫英雄頭盔 像真度高+遙控電動

每個男生心中都有一個想成為的英雄,90後的Bruce亦不例外。蝙蝠俠、Iron Man、蟻俠……從小就對英雄角色著迷,十年前因為看見 Iron Man 帥氣的盔甲,很想模仿他的裝扮,就決定嘗試 cosplay 。一試,就玩了十年。
除了角色有型,Bruce稱還有另一個原因令他愛上cosplay英雄角色。「我比較中意cos一啲唔見到個樣嘅角色,因為我覺得自己嘅顏值比較低,如果遮住個樣嘅話,可以令觀眾產生多D幻想。」原來 是這個原因啊。


90後的Bruce玩了cosplay十年,最喜歡扮演英雄角色。

Bruce cosplay 的蝙蝠俠十分逼真。

愈玩愈有要求 自學3D打印

玩cosplay的人都知,cosplay精髓就是要跟足原著,Bruce亦相同,不過他發現要一模一樣亦不簡單。「搵咗D人整道具,唔係香港嘅,整完之後出嚟個效果唔係咁好,但你錢就已經俾咗啦,咁你可以做到咩呢 ?」起初他找了內地工場做,但發覺質素參差,最後把心一橫,決定自製道具服。
一開始他用EVA海綿製作道具服,但發現費時又考工夫。有次在網上看見3D打印的Iron Man道具服,發現cosplay原來可以這麼像真,於是下定決心自學3D打印。



3D打印的盔甲及頭盔。

冷氣佬轉行做道具師 一步一腳印

「係唔識嘅情況下,無人話俾你聽應該要點做,即係無從入手。」經過不斷看書及上網問「google大神」,幾年間由門外漢到全職做道具,從畫圖、打印、打磨、上色都一手包辦,最近更上班授課及出售自己的小型3D打印機。

看到這裡,可能你會以為他從小名列前茅,一定是資優生來的 ! 但Bruce竟說 : 「中二中三到個陣時就好曳,跟住就唔讀書啦,後尾先勉強係夜校補番個中四。」讀到中三就離開學校,當上冷氣師傅。直到找到做道具這份興趣,才重拾書本,他更笑言自學3D打印時所看的書遠多於學生時期讀的書。



除了做道具,Bruce亦會開課授課。

3D打印 香港還在起步階段

3D打印對Bruce來說,是一個人生轉捩點 ; 3D打印對製造工業來說,亦是一個突破。「未有3D打印之前,郁啲都上幾萬蚊,先可以雕一個樹脂或者翻一個模出嚟,但係宜家呢個技術講梗幾千蚊已經可以做到一個咁樣嘅野。」由於3D打印技術省時及應用性高外,質素亦有保證,所以許多國家已經應用在不同領域上。但Bruce認為3D打印在香港依然處於起步階段,若是香港發展3D打印,先要政府重視製造業。「香港係一個注重搵快錢嘅地方,比較注重速食,速食到係我直情唔想學,買舊嘢番嚟,5蚊買10蚊賣,賺個5蚊就夠,賺一次都夠啦,香港係個咁嘅社會。」
在重視商業的地方,Bruce認為唯有靠市民各自研究。因此他除了做道具,亦會開班授課,讓更多人接觸3D打印外,又可以幫補收入。「愈多人用嘅時候,會愈發現得多個樣野嘅問題。個樣野嘅問題你愈發現得多,愈走去改善,個樣野就愈好。」Bruce說。

Bruce : 「有啲嘢唔係可以用錢嚟衡量。」

雖然3D打印道具師未必可以為Bruce帶來大量收入,甚至比冷氣師傅的收入更少更不穩定,但Bruce仍然樂在其中 : 「有D野唔係可以用錢嚟衡量,即係夠你食飯囉,夠你基本開支有地方俾你玩囉。」想了一想,足以應付生活,找到樂趣,又有志同道合的朋友。其實,不就足夠了嗎 ?

 

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags:

讚好此文:


Comments are closed.

相關文章:



更多同類文章:

最新文章