依莉詩:「軟件優化多於硬件配置」- 女士手機 Sugar C7 初步評測

讚好此文:

五月 16, 2016 •手提電話, 手機測試, 扮靚科技, 評測

正當大家仍然追求旗艦機之制,Sony 突然反樸歸真推出 Xperia X系列,而被譽為港女手機品牌的 SUGAR 都好似有類似領悟,推出以女性用家體驗為主的中低價手機 Sugar C7。 就等我依莉詩同大家介紹下啦!

IMG_0914

不再寶石圍邊變低調

今次 Sugar C7 放棄咗用 SWAROVSKI  圍邊的港女形象,反而將 22 粒 SWAROVSKI 人工寶石鑲嵌係主鏡頭旁,變得更低調奢華。顏色方面,滑面的珍珠白機背襯香檳金邊框有 D 似 iPone 的設計,至於另一款的咖啡色機背採用絨面,十分特別。

DSC_4460

▲ 機面的玻璃比較厚,開頭我拎上身以為係 dummy 啊!

 

DSC_4485

▲ Sugar C7 有香檳金同咖啡金兩色,咖啡金的背面係絨面設計,十分特別。

DSC_4488

▲ 鏡頭邊鑲嵌了 22 粒 SWAROVSKI 人工寶石,比之前用過百粒人工寶石圍邊更低調。

DSC_4494

▲ 旁邊的設計看起來有 D 似 iPhone。

IMG_0917

美肌自然有油畫

既然係女仔手機,就算今次 Sugar C7 唔係主打美肌功能都係要講下。今次的前置鏡頭有 800 萬像素,而主鏡頭有 1300 萬像素,都係一般手機的配備,不過不失。而今次的美肌模式自然咗,不過就有明顯的油畫。

 

11

▲ 今次的美肌模式,無論大眼、瘦面都自然咗。
IMG_20160120_214522-1

▲不過前鏡拍攝有明顯的油畫。

硬件一般重軟件優化

SUGAR C7 硬件唔算太吸引,除可以支援雙 SIM 卡同插 128GB micro SD 比較可取,其他的 1.3GHz 4 核心處理器、32GB ROM、 3GB RAM 都唔太特別。不過,今次的重點似乎在於針對女性諗方便的心理,優化用戶的體驗。例如增加秒速解鎖功能,用唔同指纹解鎖或開啟不同手機程式,又或是用三隻手指向下掃截取多頁內容等。

 

DSC_4519

▲ SUGAR C7 得 2500mAh ,而且唔可以拆電,重用量的女士未必啱用。

DSC_4515

▲ SUGAR C7 支援雙 SIM 卡同插 128GB micro SD 。

DSC_4502

▲ 好似 iPhone 咁,SUGAR C7 中間有一個鍵,用作指紋解鎖、返回鍵、Home 鍵等。

DSC_4508▲ 好似之前 samsung 的功能,只要用三隻手指向下掃就可以截取多頁內容,非常方便。

IMG_0912

依莉詩:「軟件優化多於硬件配置」

今次 SUGAR C7 偏向入門級,所以硬件上沒有太大優點,而且放棄咗用 SWAROVSKI  圍邊的港女形象之後,手機變得低調,但設計沒有了特點。而另一原來賣點美肌功能佢依然係度,可惜鏡頭質素好似差咗,出面油畫。整體來說,呢個價錢部機不過不失,如果要揀我會選擇番已降價的 Sugar 2。

 

查詢:SUGAR

售價:$2,298

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章