可愛小熊陪你開餐!依莉詩率先試 The Bears’ School Cafe

讚好此文:

六月 9, 2016 •評測, 飲食

最近蛋黃哥好鬼忙,無論便利店定快餐店都有佢的蹤跡,所以佢就決定將一田 Gudetama Café 店長的大任轉交俾紅遍日本及台灣的日本療癒繪本《小熊學校》主角「治癒系女孩」小啡熊 Jackie。雖然香港未必個個識佢,不過見佢咁可愛,我依莉詩就去會下佢。

IMG_1320

可愛小熊陪你開餐

今次 The Bears’ School Cafe 同上次 Gudetama Café 風格完全唔同,以柔和的草原色系作為主調,每張凳都掛上 Jackie 大愛的藍白間蝴蝶結,而牆上貼滿小熊們在森林及學校所發生的生活趣事圖畫,令整間舖洋溢著溫馨放鬆的氣氛。雖然影相位唔多,不過幾乎每一張枱都有一隻 Jackie 公仔陪你食飯,自拍呃 like 之餘,仲可以抱住佢地食飯,非常治癒!

IMG_1323

▲ 門口相信係不可錯過的影相位,頭戴大大隻藍白間蝴蝶結的 Jackie 超級可愛。

DSC07360

▲主角「治癒系女孩」小啡熊 Jackie 同佢男朋友小白熊 David 、11隻性格各異的熊哥哥係牆上的圖畫內過著優閒的生活。

DSC07358

▲ 另一幅牆有大大隻 Jackie 空降餐廳。
DSC07355

▲ 每張枱都有毛公仔俾你攬住食飯,好似番咗小時候咁。

DSC07371

▲ 3款唔同嘅餐墊好打耳架!不過粉絲們唔好係食飯前偷偷拎走啊! DSC07374

▲ 杯墊同樣都有 3款,係咪好想即刻叫 3杯凍飲呢?

DSC07368

▲ 咖喱飯都會用呢 D 碟裝,食乾淨就會見到 Jackie 架啦! 

DSC07426

▲ 跟餐飲品都會用呢兩款杯裝住,不過同以住唔同,呢 D 杯係唔可以買走啊!

DSC07365

治癒小熊食落肚

講到食物,IZUMI CURRY 本身就離唔開日式咖喱,今次都唔例外,有幾款熊仔頭咖喱飯。而比較特別的是日式便當,每個飯糰都有保鮮紙包住,唔怕整污衊手,十分細心。

DSC07399

▲ 奄列吉列豬扒咖哩飯 $129

IZUMI CURRY 的日式咖喱一定唔少得,而今次的熊仔頭咖喱飯夠晒份量,唔會唔夠飽。咖喱經過改良後,唔會太辣,小朋友都食到。

DSC07415

▲ 白汁雞肉飯 $109

白汁雞肉飯中間的飯帶少少酸,非常開胃。如果唔鍾意酸又想食白汁的話,可以將中間改成咖喱飯啊!店員仲大力推介改後的版本呢!

DSC07387

▲ 漢堡扒咖哩飯 $109、日式便當盒 $99

兩個便當中,我食咗日式便當盒 , 3舊飯糰都係唔同味,有雞肉、蘑菇同明太子,對於唔鍾意食白飯的小朋友,呢個會係幾好的選擇,而且每個飯糰都有保鮮紙包住,唔怕整污衊手,十分細心。

DSC07405

▲ 朱古力慕絲 $49

熊仔樣的朱古力慕絲超可愛,濃濃的朱古力相當幼滑。

DSC07412

▲ 香蕉班戟 $59

香蕉配朱古力永遠最夾,加埋灑上熊樣朱古力粉的班戟,可愛度急升!

DSC07457

▲ 朱古力咖啡 $49

主題餐廳唔可以無一杯有公仔圖案的咖啡,今次呢杯係朱古力咖啡。雖然唔算好香濃,不過外貌滿分。

DSC07376▲ 巨峰梳打特飲 $55

巨峰梳打入面有一粒粒爆爆珠同星星啫喱,爆爆珠爆開的時候酸酸的,解渴醒胃。
IMG_1410

稀有精品唔買唔得

餐廳旁邊有間 pop-up store,售價  Jackie 的各種精品。 係香港有  Jackie 精品賣的地方唔多,相信要一次過見到咁多款應該唔容易呢!好似話,7月仲有限量精品推出,機會難逢啊!

DSC07450
DSC07452

▲ 精品方面,除咗公仔,大多都係主攻小朋友的產品,當中文具佔了不少位置。DSC07438

▲ 水樽 $55、餐盒 $128DSC07441

▲ 簿 $48DSC07446 ▲ 簿 $120

IMG_1382

依莉詩:「未必好多人識,不過好可愛」

雖然 the bear’s school 未必好多人識,相信今次應該無以住咁多人排隊。不過戴藍白間蝴蝶結的 Jackie 真係好可愛,入到去以柔和的草原色系作為主調的餐廳,就好似入咗繪本世界一樣,好自然就有被治癒的感覺。食物方面,比起上次蛋黃哥 cafe 來得簡單,不過就著重咗份量同質素,加上可愛的熊熊造型,女孩子應該無法抗拒。

 

YATA the bear’s school café  by IZUMI CURRY

地點: 一田超市(觀塘) apm LG

開幕日期: 2016610日上午11

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章