數碼港女週記:你的 Facebook 如何,你也必如何

讚好此文:

四月 30, 2015 •數碼港女週記, 獨立評論

grace-29041

本來想分享下上星期聽左個同新媒體有關的 Talk,文都已經打好,點知一打完個晚俾我開口中,就出事啦!

本來篇文係想講:
當日個 Talk 有個講者一開場就開左佢個人嘅 Facebook Page 出黎,同大家講:而家的後生仔唔睇報紙唔睇電視,淨係睇電話睇 Facebook 架咋。佢地嘅資訊咪就係朋友度黎囉,你個 friend share 左啲咩,你咪睇咩囉。跟住佢就開始講自己有幾多 like 呀,點樣可以吸引到啲人 like 你啲野呀云云。

*個人經驗:如果你 Like 左好多 Page,而個啲 Page 經常更新,你又成日 Like 晒個啲 Posts,最後你個 Facebook 就好似冇晒朋友咁,得返啲新聞專欄文章惡搞圖飛機文J圖偽文青Status你想睇嘅野。

席間現場有位觀眾問(唔好理佢係咩背景,你懂的):啲人成日話政府做唔夠宣傳,唔識用社交媒體,如果叫你俾啲建議政府,你會點幫佢改善?

講者就簡單地答:而家的網絡世界係年輕人主場,如果「老餅」想踏足&分一杯羹&滲透意識型態…就要學識佢地的 language,咁先會得到年輕人的認同 同埋混到入去佢地個圈子。

我聽完之後覺得其實並唔係咁簡單,唔係學識 you lum you la 就可以融入到呢個世界,如果一單野係唔 make sense,無論你寫嘅野用左幾多潮語,拍左幾多條廣告,用左幾多明星,最終可能都只會變左潮文。個日跟手返去做左少少 research,上左去政府一站通度睇下政府有乜野 in-house social media,睇睇個問題係邊。隨即發現最多 like 個個係港台(26k+),其次係政府青少年網站(10k+,但係啲 posts 得一兩個,甚至冇 like…),第三先到政府新聞網,仲要得 5k+ 個 like… 但係講真,真係 like 唔落,因為內容實在好唔吸引…利申:有發現過一啲 Outsourced 出去做 PR 的 page 係好睇的,例如大嘥鬼 😀

點知個晚就「出事」啦,政府新聞網的小編出左個 post宣揚辭職環遊世界的訊息話唔捨得隔離個同事辭職環遊世界,並祝同事旅途愉快。此 post 一出,即令政府新聞網個 page 人氣飆升,一下子由 4 千 like 變左 5 千 like,更惹來大量網民抨擊,話小編將政府新聞網個 page 公器私用,個 post 並無「提供最新的香港特區政府資訊」,跟住愈演愈烈,一大堆指控。

點解大家會有咁大反應呢?

首先,內容方面,我認為係大眾對於政府資訊發放係有期望的。雖然網絡世界嘅野好多時「認真便輸了」,但始終個 page 係代表緊政府發聲,無論資訊幾無聊抵鬧都好,網民都希望透過佢了解政府/官方的最新動向,而個啲動向係會影響到市民大眾,包含公眾利益的,而唔係同政府一向以經濟發展為先唱反調,以葡萄撚的姿態大大隻字打出黎,仲要hashtag‎#辭工旅行真開心。當然我暗啞底認同#辭工旅行真開心。

第二,大家實在怨氣太多鬧慣左看不過眼政府用個咁 casual 的 tone 同大家「傾計」。尤其近幾年,冇商冇量冇傾冇講唔啱咀型的政府,突然用高登仔的口吻同你搭晒膊頭講野,邊個都驚一驚窒一窒啦。政府姿態一向俾人上行下效的感覺,少不免的官腔,用軟性啲的語氣係 ok,但唔係 180 度轉 tone 囉…

所以頭先講,話點解我覺得搞社交媒體唔係「學識個 language」咁簡單,點樣發佈網民接受而又與政府理念一致的內容,拿捏適當的語氣,先係增加 organic reach 的最佳方法。

Facebook/其他社交媒體係塑造形象的一個好好的渠道,好多公司/人都係靠呢啲社交媒體 market 自己,你睇下奧巴馬個 Page 就係活生生的成功例子。咁當然最好你係言行一致啦,post 啲真係發生過嘅野啦,發表一啲真實的感受,因為無論你係社交媒體吹到幾大,最終你的人生都不只於建立係網上世界。

grace-29042
▲形象嘅野,一張相,一句 Caption,得左。Source:Barack Obama Facebook Page

媒體嘅野,新又好,傳統都好啦,萬變不離其宗,都只係傳播訊息的渠道。只係隨住科技及社會發展,多左好多不成文的潛規則,要識玩就先要學懂規矩,了解受眾的取向口味,先拉攏到人心 like 你個 page 架嘛。

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , , , , , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章