【unwire 小技巧】你未必懂的 Google Search 7 種玩法(更新)

讚好此文:

十月 10, 2018 •實用技巧

基本上一Search嘢都會用咗Google,想搜尋時間愈來愈短,網上一直都有唔少Google搜尋技巧嘅分享同教學,大家Search嘢應該已經愈來愈有效率~ 適逢Google 20週年,小編決定來一個小更新,分享幾樣Google成日唔聲唔聲幫咗你好多嘅功能,唔知大家平時Google Search係咪都會咁用嘅呢?

相關影片:

最爆 Google 過乜

娜姐 – unwire.hk 不聽老人言,番到公司Search咗「尖銳」 😨😱大家最深刻又Search過咩呢? 👩👩☕ ✊💦詳細內容:https://unwire.hk/2018/10/10/google-search-tips/tips-2/ #嗚啊 #尖銳 #十大禁忌#Google #GoogleSearch#娜姐

Posted by UNWIRE.HK on Wednesday, October 10, 2018

食咩無咁肥?

好多人都愈來愈注重飲食,希望係食之前了解多啲食物嘅營養資訊,小編嘅習慣係用App,但只要簡單輸入「fat in milk」,甚至全句「how much fat is there in milk?」,資料就一目了然~幫到你小心選揀食物!

不出1秒計好滙率!

去旅行又好,出trip又好,一講到錢就要計滙率,可能大家會有個App專門去計,不過只要係輸入關鍵字「$202 in USD」或者「$202 = USD」,Google就會即刻顯示最新滙率,零點幾秒就答到你!

20,180,927英文點講?

應該有唔少人一要講銀碼或者一堆水蛇春嘅數字,仲要用英文講,就真係未必人人都可以快而準答到你,而且亦無理由係人面前慢慢數有幾多個位。咁Google又再次幫到你啦~只要係堆數字後面加「=english」,結果就出現!再長都難你唔到啦~

你未必懂的 Google Search 7種玩法

第一招:唔洗再查字典

唔洗左搵右搵各種網上字典,在搜尋嘅字詞前面加上「DEFINE:」,就會得出定義,對於只需要搵個字點解應該夠晒用!

pic001

第二招:指定網站搵出所有包含同一個字嘅地方

Google 搜尋引擎強大相信大家都唔會否認,有時啲網站仲會利用 Google 嘅引擎提供站內搜尋。只要喺搜尋頁,加上「site:」,就可以在指定網站找到所有提及同一個字詞嘅地方。例如:輸入「Google site:Facebook.com」,就可以提供所有在 Facebook 內提及 Google 嘅搜尋結果。

pic003

第三招:善用減號篩選結果

有啲字詞,可以牽連好多唔同意思。例如品牌 Casio,既可以指手錶,亦都可以指數碼相機甚至喺計數機。所以,如果只喺想搜尋 Casio 數碼相機,又唔想出現 G-Shock 手錶等唔想要嘅資料,就可以在「Casio」後加「-watch」,就可以剔除所有關於手錶的搜尋結果。

pic005

第四招:不要睇小 Google 新聞搜尋

平日大家可能唔會用到 Google 嚟搜尋新聞,但其實 Google 的新聞資料庫,年代久遠至 18 世紀初的新聞都有,有時如果真係要搵舊新聞就會發覺好神奇好有用!

pic006

第五招:以圖找圖

Google 除咗可以用字詞搜尋,亦可以用圖找尋相似的圖。大家打開 Google 圖片搜尋頁面後,按下相機按鈕,就可以輸入圖片嘅網址搵圖,也可以利用大家已儲存於電腦內的圖片,找出其他相似的圖片。

pic004

第六招:搜尋結果一字不漏

相信呢招唔少 wire 民都應該有用過,只要在搜尋的字詞前後分別加上開關引號,就可以只顯示與搜尋關鍵字一字不差的結果。

pic008

第七招:加個 * 搵歌名歌詞更容易

大家要搵歌嘅時候,好多時候都會打一句歌詞嚟找歌名歌詞。即使一句歌詞內有字唔記得咗都無問題,只要將唔記得咗嘅字變星號「*」,整句歌詞前後再用開關引號,就自然可以搵到相應的歌曲。

pic002

 • 不想錯過新科技 ? 請 Follow unwire.hk FB 專頁http://facebook.com/unwirehk/
• 要入手生活科技潮物 即上 unwire store
https://store.unwire.hk/

Tags: , ,

讚好此文:


Comments are closed.

unwire TV



更多同類文章:

最新文章